Pages

SANSEVERIJA & LJUBAV = BILJKA + NJENA KREATIVNA INTELIGENCIJA

Moja sanseverija

O kreativnoj inteligenciji kod čoveka sigurno ste makar načuli ponešto. A da postoji nauka o ovom pogledu na inteligenciju, verovatno niste saznali mnogo, osim ako niste TM-ovac. Tada biste znali ko stoji iza ovog pojma. Ko je, dakle - Kreator.

O uzgoju sobnog bilja većina nas ne zna mnogo. Osim ako nismo ljubitelji ovog oblika života. A od onih koji ga gaje, apsolutna većina to radi isključivo po strogim pravilima stručnjaka. Jer se u protivnom plaše da će njihovi miljenici brzo skončati. 

A da li ste nekada probali da gajite – svekrvin jezik? Šaljivo pitanje, jel da?! Šalu na stranu, reč je o jednoj od najjednostavnijih biljaka za gajenje: indijanskom peru, sablji ili sanseveriji. Ona spada među sobne biljke koje je, kažu, dovoljno zalivati kako treba. Tj. retko. 

Ako slušate stručnjake, saznaćete tako i da sanseverija: dobro podnosi i sunce i zasenu; da je korisna jer iz vazduha pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen; da se njeni razmnoženi listovi mogu posaditi u saksije, u mešavinu baštenske zemlje i malo peska ili šljunka, kao i da ne voli puno vlage, pa da pripazite na zalivanje.

E, cvrc. Zahvaljujući pomenutoj kreativnoj inteligenciji (a možda vam je bliskije - Ljubavi), moja sanseverija živi u – vodi. I to već najmanje 4-5 godina, bez prihranjivanja. Samo uz dodavanje vode. I umnožava se, lista, čak i bolje od svoje sestre, koju sam ostavio da živi u zemlji.


Ko razume priču o kreativnoj inteligenciji, zna da ovde nema nikakvog čuda. Da je u celoj ovoj priči najvažnija – Ljubav. Ništa manje, i ništa više.

P.S. Ovaj tekst je prvobitno napisan u ranoj fazi života ovog bloga. U međuvremenu, istim putem Ljubavi krenule su i druge moje sobne biljke, koje su probudile svoju kreativnu inteligenciju, i odlučile da žive samo na vodi. Uinat enciklopedijama. 

Um Pa Srce

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com