Pages

TESLA, USTANI! TESLA, SINE BOŽJI, SPASI NAS!
Danas imamo jako mnogo onih koji se pozivaju na Teslu, želeći da privuku pažnju javnosti, bolje rečeno kupaca. Jedni po njemu nazivaju uređaje, drugi pomagala, treći čak i terapijske metode. Da je naš i svetski velikan živ, verovatno bi se divio elektromobilu sa sopstvenim imenom, ali ponečemu od pobrojanog teško da bi. O tome kako mangupi manipulišu našim stanjem bolesti, odgovore traže - njih troje...  

Gorboj: Sjajni engleski pisac Oldos Haksli (nama poznat uglavnom po romanu „Vrli novi svet“, mada se meni mnogo više sviđa njegov roman „Kontrapunkt“), još početkom prošlog veka izjavio je sledeće: „Medicina je toliko napredovala da praktično više nijedan čovek nije potpuno zdrav“. Bum. Pun pogodak. 

Ljudski vek se zaista produžio, ali uz gomilu lekova, pomagala, proteza... A ko je, zaista, danas potpuno zdrav?

GoKo: Po zapadnoj medicini, i po najvećem broju njenih praktičara, koji su, uzgred budi rečeno, sebe proglasili lekarima, a sve ostale nadrilekarima, meni definitivno nije dobro. 

Jer, npr. ja volim sve ljude. Što bi oni podveli pod nekakvu - šizofreniju. Ili nešto slično.

Gorboj: U pravu si. Neki nezavisni istraživači i savesni lekari ukazuju da se normalne vrednosti raznih pokazatelja, npr. holesterola, pritiska i sl. „nameštaju“ tako da bi što više ljudi potpadalo pod obaveznu terapiju (i time postali redovne mušterije apoteka). A psihijatri izmišljaju nove i nove bolesti. U najnovije bisere spada da se nedruštvenost u zvaničnom američkom psihijatrijskom priručniku navodi kao „antisocijalni poremećaj ličnosti“, a često čačkanje nosa kao „poremećaj repetitivnog dismorfnog kopanja po nosu“. 

A malo jeziviji primer je da se neslaganje sa autoritetima kategoriše kao „poremećaj prkosnog suprotstavljanja“ (ako sam uspeo da dobro prevedem na srpski te uvrnute termine)... Ipak, uveren sam da zapadna medicina u celini nije loša. Dugujem joj život, kao i moj otac. Loše je to što se od nje pravi biznis.

MiTa: Da mi je neko rekao da ću braniti zapadnu medicinu i njene protagoniste, ne bih mu verovala. Ali moram malo, baš ste osuli paljbu. Slažem se sa svime što ste rekli, samo jedno ste zanemarili - ne treba poistovećivati pojedince i instituciju a mi se, kad se razbolimo, obraćamo čoveku, pojedincu. Sve je više lekara koji uviđaju stranputice zapadne medicine i zloupotrebu koja je zavladala. U prilog lekarima, moram još da dodam i da su oni uglavnom svesni svog neznanja, za razliku od mnogih samozvanih alternativaca. 

Mislim da bi trebalo podučavati ljude kako da predstave svoj problem i kako da izaberu rešenje. Znam iz ličnog iskustva da se teško oboleli pacijenti „pogube“ pa skaču s jednog „čuda“ na drugo. Kada bi sačuvali trezvenost, bolje bi procenjivali šta od koga mogu da očekuju, pa bi u skladu s tim i postupali. Ti si, GorBoje, već pomenuo kako i ti i tvoj otac dugujete život zapadnoj medicini. Ja mislim i još nečemu: umeli ste da komunicirate sa svojim lekarima. Znaš ono: „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“.

GoKo: Nesumnjivo da je važno znanje. I na njega ne bi trebalo da ima privilegiju niko. Ono se sticalo i stiče na različite načine, pa i kroz državni i privatni licencirani školski sistem. Ali, znamo i kakav je npr. ovdašnji (licencirani) školski sistem. I znamo koliko se uči o ishrani na našim medicinskim fakultetima. 

A takoreći do juče su se formalno i zaklinjali u Hipokrata, oca savremene medicine, koji je hranu lekom zvao. Problem je u tome što je savremena medicina upala u kandže farmaceutskog i sl. profita, a taj problem sve više muči i tzv. alternativnu medicinu, ako se pod nju mogu svrstati i ove softver-hardver metode, koje su se ogrnule visokonaučnim plaštom – kvantnog pristupa. 

Svaka čast pojedincima, ali je zapadni medicinski sistem u velikoj krizi. S jedne strane u krizi (ne)efikasnosti, a s druge strane moralnoj krizi.

Gorboj: MiTo, potpuno si u pravu da zapadnu medicinu danas dobrom čine prevashodno pojedinci, dobri i savesni lekari. I u mom slučaju i u slučaju mog oca ključnu odluku je odigrao lekar koji je bio u stanju da odmah postavi dijagnozu koju drugi nisu videli, koji je znao tačno šta da radi i bio spreman da preuzme odgovornost za rizičnu operaciju. 

I moram da kažem da si veoma u pravu kad kažeš da mnogi alternativci, nažalost, uopšte nisu svesni svog neznanja...

MiTa: I GoKo je u pravu kad primećuje da su se raznorazne sumnjive metode „ogrnule visokonaučnim plaštom kvantnog pristupa“. Bože, ko sve i čemu sve pripisuje naziv „kvantna medicina“! Mislim da danas nema zloupotrebljenijeg čoveka od Nikole Tesle, kakvi se silni hohštapleri pozivaju na njega. 

A opet, kvantna medicina JESTE veliki skok u svesti čovečanstva. Čovek današnjice mora da se okane sklonosti da aktivnost svojih moždanih vijuga svede na biranje etiketa. Etikete i bombastični nazivi su glavno oruđe manipulacije. Mene ponekad zaprepasti kako je nizak nivo opšteg znanja o ishrani, iako je to „vruća“ tema. 

Uzalud sve medicinske ustanove i metode, i zvanične i alternativne, ako zaboravljamo da zdravlje na usta ulazi. Zato ljudi, neka vaša hrana bude vaš svesni izbor; ne izvlačite se na nedostatak takve vrste edukacije u školi i što „niste bili na času“, jer je danas bar literature o principima zdrave ishrane napretek; ima prodavnica zdrave hrane u kojima nutricionista redovno savetuje potrošače; svaki dom zdravlja zapošljava i nutricionistu. 

Izbor je veliki, a loš ishod samo jedan, a to je - bolest.

Gorboj: Ukratko, Haksli je bio u pravu da danas niko nije potpuno zdrav; ali, zahvaljujući zapadnoj medicini, pre svega hirurgiji i antibioticima, danas su živi mnogi koji to inače ne bi bili. 

A život je ogromna privilegija i šansa. Medicina je učinila svoje - sad je red na nas da učinimo svoje: da se svesno potrudimo da održimo, a ne da uništimo, sopstveno zdravlje.GoKo: Kao što je cela civilizacija u velikoj pometnji, jer je neoliberalni sistem „profit je vrhovni bog“ ruši iznutra, tako je i tzv. zapadna medicina u velikoj pometnji, jer je isti taj sistem neprestano urušava i unazađuje. 

Pojedinci to shvataju, ali većina nažalost - ne.

RAZGOVOR TROJE PRIJATELJA, JEDNE DAME, VEGETARIJANKE (MITA) I DVOJICE VEGETARIJANACA U NAJBOLJIM GODINAMA (GORBOJ I GOKO) TRAJE VEĆ DUGI NIZ GODINA, ALI OD PRE SEDAM GA VODE DELEĆI NJEGOV SADRŽAJ I SA VAMA...

Um Pa Srce

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com