Pages

OTKRIVENA TAJNA: ZAŠTO JE ISUS OPRAO STOPALA SVOJIM UČENICIMADa je to vrli Nazarećanin uradio danas, svi bismo mi znali zašto. I ispod te slike, koju bi neki njegov učenik čim pre okačio na fejsu, nakuckali da je On: folirant, mangup, manipulator, prodavac magle, ili makar - mag marketinga... Ali, pošto je to uradio onomad, daleko od TV kamera, objektiva paparaca, a učenici nisu imali ni pametne telefone, više od dve hiljade godina postavljalo se pitanje: zašto?


Da li je njegova odluka bila unapred doneta, učiteljski osmišljena i blagovremeno realizovana, ili je bila stvar trenutka inspiracije? Da li je poruka bila da se ta njegova smišljena propagandna poruka nadaleko pročuje, ili da je, prosto, osetio potrebu da na tako nesvakidašnji način, razmeni energiju s učenicima, te da time stekne njihovo dodatno poverenje, bez namere da oni to posle prepričavaju dalje...

Mislili smo da to nikad nećemo saznati.

Ono što znamo jeste da ovi srećnici čistih nogu posle to ne samo prepričavaše, nego i za propoved i nauk zapisaše.

A znamo i da je ovaj ritual nakon toga, u manje-više sličnoj formi, ponovljen nebrojeno puta. I ne samo u okrilju hrišćanstva, nego i drugih religija, ali i drugih duhovnih zajednica. I da su svi učesnici takvih rituala, uključujući i zabezeknute robijaše kojima je vrli Papa Frančesko prošle godine oprao noge, to doživeli kao nešto – nesvakidašnje. A možda im se u mislima otelo i čuveno – kuuuuul.

Naravno da je nesvakidašnje da Papa pere noge robijašima. Nesvakidašnje bi bilo i da ih je tako javno oprao svojim kardinalima. Ili predsednicima s kojima se viđa prilikom međudržavnih susreta.

Ali zamislite tek obratnu sliku, da kardinali peru noge Papi. Ili članovi Svetog Sinoda – Patrijarhu? Ili vi svojoj ženi, kad ona dođe s posla? Ili ona vama, kad vi dođete s posla?

Nego, da se mi vratimo na našu tajnu. I grupu naučnika (imena poznata redakciji UmPaSrce) koja je nakon dugog istraživanja u različitim naučnim oblastima došla do senzacionalnog zaključka, koji glasi: Bio je to trenutak Njegove inspiracije! I ništa više!

Nemojte sad da ste šokirani. Tako glasi njihov zaključak. Nakon puno godina mukotrpnog rada. I poprilično potrošenog novca.

Nije bilo neophodno, dragi naučnici, da nam otkrijete nešto tako "senzacionalno".

Znamo mi da je On bio pun kreativnih ideja, kako da i druge uveri u moć vere. Bio je ultimativno kreativan, rečeno modernim žargonom. Stalno je domišljao i smišljao razne akcije...

Te mu, u odnosu na hodanje po vodi, oživljavanje Lazara, raspeće ili – sopstveno vaskrsnuće, ovo sa pranjem stopala učenicima dođe kao - čista mizerija.

Nego, kad smo već tu, mnogo je važnije pitanje koje se neminovno provlači kroz celu ovu simboličku priču, a koje glasi: znate li vi neki bolji način da se (u)kroti vlastiti Ego? Da li ste u stanju da smislite neku sličnu akciju da se „spustite tako nisko“, a da vas pritom nije – blam?

Odavno je poznato da od bilo kojeg svesnog postupka u kojem smo sopstveni Ego stavili u džep, i dali priliku svom Pravom Ja da uživa u trenutku, možemo imati samo koristi.
E sad, kako do toga, to je već tema za rad na ličnom razvoju. Važan je prvi korak.  

U to ime,

Živeli! 

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com