Pages

PAŽNJA, MANIPULATOR NA PUTU! VODIČ ZA NAIVNE.
Živimo u vremenu sveopšte manipulacije. Mada će mnogi od vas uzvratiti pitanjem: a koje vreme to nije bilo? Ali mi živimo u vremenu gde manipulatori proviruju iza svakog ugla, iz svakog medija, računajući tu i naše lepe mobilne igračke, uvlače nam se u radne, dnevne, spavaće sobe, idu s nama na najintimnija mesta, prisustvuju najtajnijim sastancima... I šta sad? Ovo nije tekst za one među vama koji nisu naivni. Vi koji tako mislite o sebi – preskočite ga. Naivni, čitajte dalje...


Da, dragi moji, i ja sam jedan od vas. Zato vam ovo i pišem. Jer sam ne samo vaš savremenik, i saputnik, nego i – višestruko izmanipulisani čovek. Ali, krenimo redom.

1. Niko nije toliko pametan, da ne može biti izmanipulisan.


Utešno, jel da?! Hajde da prvo krenemo od nepobitne činjenice da su nama manipulisali odmalena, i da smo i mi manipulisali drugima, makar na onaj dobronamerni način: jedite spanać da budete jaki, beli luk da budete zdravi, med i orahe da budete potentni itd. itd. I nismo se osećali bedno kada smo saznali da je spanać skoro pa nutritivno bezvredna industrijska biljka, da nas zbog belog luka zaobilaze osetljivi na njegov snažni miris, da smo od meda i oraha pre potencije dobili gorušicu...

Neeee, to nije bilo bolno. To su nam bila divna saznanja. Bolje reći: uvidi. Pa smo potražili bolja rešenja.

Ali onda su krenule i ozbiljnije manipulacije, oko učenja i sticanja znanja, npr. Sve pod parolom: učiti, učiti i samo učiti! Pitagorine teoreme, Arhimedove, Njutnove i sl. zakone, filozofiju, sociologiju, logiku... Dok su neki drugi diplome nalazili ispod svog jastuka, kao rođendanski poklon, ili za godišnjicu braka, npr.    

A tek šta su nam radili oni koje smo birali „da nas predstavljaju“?!

Ili oni od kojih smo uzimali kredite?!

Ili pak oni kojima smo pozajmljivali, jer su nam rekli da su u očaju, a posle "nisu imali" da nam vrate?

Bolje da se ne podsećamo tih manipulacija, zar ne?!

Nego, kako izaći iz tog začaranog kruga?

Radom na sebi, naravno. Pre svega, tako što ćemo eliminisati nagomilane strahove, jer je većina manipulacija zasnovana upravo na njima. A tu su i naše predrasude, prema sebi samima, pre svega. I niz drugih (samo)sputavajućih faktora.

2. Patimo jer smo izmanipulisani? Eto nam sjajne prilike da konačno ukrotimo vlastiti Ego.

Milion puta smo čuli - moja duša pati. A da se nismo zapitali: da li je to baš duša? Ili je reč o još jednoj podvali našeg starog dobrog, ali nadasve manipulativnog – Ega. Koji nam lako došapne šta god mu je po volji.

Izneću ovde smelu tvrdnju da naša duša (izvinjavam se onima koji u njeno postojanje ne veruju) i ne može da pati. 

Da ono što nas guši jeste upravo pomenuta patnja našeg Ega, koji je, jel’te, iznenađen, uvređen i - povređen. Razočaran.

Jadničak, nahranjen očekivanjima, uleteo je u razjapljenu čeljust razočarenja. Izmanipulisan, on ne ume da trpi, da to razreši sam sa sobom, nego nam sugeriše čak i to da on ne pati, nego da pati naša duša, tj. sama esencija našeg postojanja.

Jeeeeel?

Našeg starog prevejanog manipulatora, naravno, treba razumeti. I ne treba ga kriviti ni za šta. On samo treba da doživi najlepšu transformaciju, u kojoj će, verujte, takođe uživati - da od goropadnog gospodara postane poštovani sluga nas samih.

Mislite da to nije moguće? Da vi, tako naivni, takvog prepredenjaka ne možete ukrotiti? Uveravam vas, dragi moji, da to možete.

Svojim ličnim razvojem. I mudri(ji)m postupanjem prema njemu. Red vežbi, pa red uvida, pa sve tako, do (što) više svesti...  

U to ime,

Živeli!

(nastavlja se) 

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com