Pages

MOGU LI SVI BITI U PRAVU? NE MOGU? JESTE LI SIGURNI?

Beše to poprilično davno, kad je smišljena mudrost da – pametniji popušta. Ništa mlađa od nje nije ni ona da je dugovečnost u - nesuprotstavljanju. A zašto onda većina nas teško izgovara te tri magične reči: „U pravu si“? Možda će nam Jankov i Markov dijalog otkriti nešto više o tome...


Nije lako našim današnjim službenicima. Biti u službi, to danas nije ono čuveno „Služimo narodu“, pa da je to teško dokazati. Danas je to mnogo više od toga, i određenije. To neizgovoreno, a tako jasno „Služimo vlasti“, ili još preciznije „... partiji“ koja nas je uhlebila, pruža daleko manje mogućnosti za improvizacije.

Zato su Janko i Marko uvek budni stražari - istine. Naročito kad treba dokazati da smo Mi – u pravu, a Oni u krivu. Ili se makar tako dosad činilo...

„Ne mogu svi biti u pravu, kolega Janko. Manite se vi te totalitarističke cedungovske demagogije o bujanju hiljadu cvetova. Znamo mi kako je to završilo kod njega. To je totalni haos. Kako može da bude iste vrednosti cvet kukureka i ruže? Ne može se reći da nešto miriše, ako svima smrdi, molim vas! Kako ćemo da se razumemo ako ne razlikujemo izmet i cvet? Pa i pčele i bumbari, koji su daleko manje inteligentniji od nas ljudi ne sleću na izmet, nego na cvet. Manite me te vaše filozofije da treba pomiriti zločince i žrtve. To se samo može bulazniti na tim vašim internet forumima. Mi se bavimo naukom, a nauka je egzaktna“, ustao je na levu nogu Marko, i uz to zavirio u omiljeni Jankov forum, gde su na temu „Ko je u pravu?“ diskutovali i „Če“, i „Mao“, i „Tito“, ali i „Sadam“ i „Putin“, i drugi znameniti forumaši, omiljeni sagovornici našeg Janka. 

Janko je inače svom kolegi Marku otkrio da se krije pod pseudonimom „Bakunjin“, i tako mu dao neodoljiv motiv da voajeriše do mile volje.

„U pravu ste, kolega“, mirnim tonom je uzvratio Janko, izazvavši potpuno zaprepašćenje danas levonogog Marka.

„Kako to mislite, u pravu sam? Vi hoćete da kažete da se slažete sa onim što sam rekao? Jedno tvrdite na forumu, a drugo u razgovoru sa mnom, ne razumem?!“, pokušao je da razjasni situaciju Marko.

„Rekao sam vam da ste u pravu. I hvala vam na iznetom mišljenju. Imaću ga u vidu“, prihvatio je dijalog Janko, i istovremeno dozvolio „Bakunjinu“ da nastavi diskusiju sa „Titom“, „Sadamom“ i ostalim kompanjonima.

„Sad mi tek ništa nije jasno, kolega. Vi kažete da sam ja u pravu, ali nemam osećaj da ste saglasni sa mojim mišljenjem“, pokušao je da ga ponovo dekoncentriše Marko.

„Ja, kolega, smatram da ste u pravu. A lepo bi bilo da i vi smatrate da sam ja u pravu. Tako bismo bili u ravnoteži. Ja ne insistiram na tome. Samo vam predlažem“, ponovo je svom kolegi zadao misaoni rebus Janko, tj. „Bakunjin“, ko će ga znati ko od njih dvojice.

„Zaboga, kolega, šta pričate?! Pa ne mogu svi biti u pravu. Opet smo se vratili na početak“, zavapio je Marko.

„Samo čas kolega, da ovo dovršim“, zamolio ga je Janko.

„Bakunjin“ je na forumu upravo dovršavao sledeću repliku: „Ako nekom kažemo da je u pravu, to istovremeno ne znači da smo izgubili sopstvena uverenja, da smo se odrekli svojih ubeđenja, da smo izbrisali svoje mišljenje. To samo znači da smo prihvatili činjenicu da naš sagovornik ima pravo da misli drugačije, a da mi nemamo obavezu da to mišljenje preuzmemo kao svoje. A može i da znači da smo mi prihvatili njegovo mišljenje kao temu za razmišljanje, i odrekli se reaktivnosti kao sredstva u komuniciranju. Ovim putem, dolazimo do toga da su svi u pravu“.

„Pošto volite da virite na naš forum, pogledajte šta je danas potpisao vaš omiljeni forumaš Bakunjin, i razmislite o tome. A mi se vidimo sutra. Verujem, u boljem raspoloženju. Jako sam vam zahvalan na interesovanju za ovu temu. Sjajan ste sagovornik, kolega Marko. Doviđenja“, poentirao je uz širok osmeh Janko.

Marko je, pak, ostao na "prekovremenom radu". Tj. da nestrpljivo čita šta će o ovoj temi reći „Tito“, „Sadam“, „Putin“, „Če“, i ostala „Bakunjinova“ bratija. Iako je verovao da svi ne mogu biti u pravu, istovremeno mu je bilo veoma stalo do njihovih mišljenja... 

(nastavlja se)
..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com