Pages

MOŽE LI NAM I MALO LJUBOMORE BITI OD KORISTI? ZA I PROTIV!Svojevremeno sam u gradovima Srbije, ali i Hrvatske, održao ciklus predavanja o ljubavi, sa akcentom na varijanti višeljublja (poliamorije) kao lekovitoj za mnoge ljude, pa i za one koji pate od ljubomore. Po principu, serum (poliamorije) protiv otrova (ljubomore). I susreo se u dosta navrata, od strane slušalaca, sa čuvenom teorijom o korisnosti – manje doze ljubomore. Da li će biti tako?


Podsetila me je ta teorija na mnoge slične po pitanju poroka, gde se o alkoholizmu, pušenju i narkomaniji npr. govorilo o umerenoj konzumaciji kao neštetnoj, pa čak i korisnoj za rešavanje ovog ili onog problema.

„Zaista?“, odgovorio bih, uz osmeh, kontrapitanjem: „Vi mislite da se kod prosečnog konzumenta tog toksina stvar može zadržati na manjim dozama?“

„Zašto toksina?“, upitao bi se (naglas) prosečan konzument. I dobio bi moj odgovor...
Ako niste nikad razmislili o sadržaju reči ljubomora, zamolio bih vas da to sad učinimo zajedno. Dakle, ova reč sastavljena je od dva dela: prvog, koji govori o ljubavi, i drugog, koji opisuje radnju u vezi sa ljubavlju. Ovde vidimo da taj drugi deo nimalo ne inspiriše, ne pospešuje, ne nadahnjuje, nego naprotiv - mori ovaj prvi, tj. da on mori ljubav. Dakle, ova reč, tj. pojam, opisuje stanje u kojem neko ili nešto mori nekog drugog, odnosno ljubav u njemu ili njoj, svejedno. A moriti nekoga možemo ne samo u formi smaranja, ili pak (noćne) more, nego i do – umorstva, tj. ubistva. A znamo i da ovo poslednje nije baš retka pojava, zar ne?

I kako onda malo ljubomore može biti korisno? A tek kako ljubomora može biti dokaz ljubavi, ako ona tu istu ljubav – mori?

Znam, reći ćete, kao što malo zmijskog otrova može biti lek protiv zmijskog ujeda. U pravu ste. Ali, ja ne poznajem nikoga ko konzumira zmijski otrov, pa ni u malim količinama. A naročito ne redovno. Zmijski otrov ne ubrizgavamo sebi kad god idemo u prirodu, kao što otrov ljubomore njegovi konzumenti sebi ubrizgavaju kad god im na um padne da je partner/ka u prirodi, tj. prirodnom okruženju (sumnjive) komunikacije s drugima.

Ili ćete reći, ma to je kao aperitiv pre jela, samo da pospeši apetit. Ah, kako ste samo maštoviti u nastojanju da se ne pozabavite ovom svojom slabošću... Sami odgovorite na ovu teoriju koja (opet) ne drži vodu.

A ja ću se ipak pozabaviti pojmom slabosti. Koji je suštinski za poimanje ljubomore.

Biti ljubomoran - to znaju ne samo oni koji se ovim problemom profesionalno bave, nego i svi oni koji ljubomoru svesno doživljavaju - znači pre svega biti nesiguran u sebe... Što nije nimalo naivan problem, na kojem treba raditi.

I pre svega treba otkriti njegov izvor, uzrok, kako bismo videli šta možemo učiniti tu, na tom izvoru. A ne da se jalovo bavimo ušćem, tj. posledicama.
 
U to ime,
Živeli!
..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com