Pages

NOSI SE, HASO, I TI I TVOJ BICIKLKad nas spopadne frka, panika, kad nismo u stanju da kontrolišemo misli, pa ni svoje postupke, nastaje - drama. Naš cilj je da simptome ovog rizičnog procesa prepoznamo na vreme i da ga preokrenemo u svoju korist...


 

Izvanredna knjiga Desimira Ivanovića* “Da li sam ja normalan”, koja se ovih dana zahvaljujući izdavačkoj kući “Metafizika” ponovo našla u prodaji (prvo izdanje, 2007.), donosi nam bezbroj mudrih i praktičnih saveta, i to sve u skladu sa naslovom - šaljivo, vickasto, uvek sa poentom. Jedan sam od onih kojima je ova knjiga uveliko promenila život.
I zaista ne sumnjam ni da će se svako od vas, bar u nečemu, pronaći u njoj i proveriti svoju normalnost kroz brojne slikovite primere iz života.

Iz ove knjige, koja je živote mnogih ljudi okrenula ka ličnom razvoju i boljem snalaženju u sve težem okruženju, prenosim vam deo koji se bavi dramatizacijom, prethodnicom reaktivnosti. Evo tog bisera...

“Da li ste čuli za priču o Muji, Hasi i biciklu? Mujo je pošao da pozajmi bicikl od Hase i usput razmišlja o tome šta će Haso da mu kaže, kada bude zatražio bicikl. Pri tome mu dolaze na pamet svi mogući izgovori koje Haso može da kaže, kako bi izbegao da mu ga pozajmi. Mujo onda razmišlja šta će on njemu reći, i tako, idući ka njemu vodi intenzivan unutrašnji dijalog sa samim sobom, potencirajući sve ono najgore što iz takve jedne situacije može da nastane i kako će on na to odgovoriti. Kada je najzad stigao do dvorišta i video Hasu, umesto pozdrava i pitanja da mu pozajmi bicikl, iz njega je izletelo “Nosi se ... i ti i tvoj bicikl!”

Dramatizacija je dinamičan i autodestruktivni mentalni proces koji je prisutan u većini kriznih situacija, za koje nemamo lako i brzo rešenje. Um tada počinje da grozničavo radi, ne mogu da se zaustave tokovi crnih misli, izgubi se san i čovek ujutru ustaje umorniji nego kada je pošao na spavanje. Ako se pomenuti proces na vreme ne zaustavi i problem nekako ne razreši, ovaj put vodi direktno u provaliju...”


*Dipl. ing. Desimir D. Ivanović, trener za ljudske resurse i učitelj kliringa, objavio je tri knjige: “Aikido put celovitog razvoja”, “Da li sam ja normalan?” i “Od usamljenosti do odnosa”, kao i veći broj stručnih radova i članaka iz domena kliringa, ljudskih resursa i razvoja sposobnosti.
..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com