Pages

J... INTELIGENCIJU, AKO PAMETI NEMA(Š). I KAKO DO NJE, U 3 JEDNOSTAVNA KORAKA, ALI NIMALO LAKA.


Inteligencija je, svi to znamo, tek puki potencijal, ako nema(mo) pameti, koja je naš realni kapacitet, kapacitet za život. To što je neko i zvanično (logički) inteligentan za 140+, apsolutno ne znači da će se i najbolje snaći u ovom svetu gde neretko vladaju goleme nelogičnosti. A tek što je neko, makar i nezvanično (socijalno), poluinteligent, to baš ni najmanje ne znači da ne može postati kralj ili predsednik, svejedno. O, može, i te kako, imamo puno primera. O čemu je, dakle, tu reč?!


Popriličan broj ljudi, odavno smo to primetili, jelda, nema odgovarajuću poziciju u društvu prema potencijalima kojima ih je, što se kaže, priroda obdarila. Isto tako, jako veliki broj ljudi, uprkos ograničenjima koje im postavljaju dubine i brojnost njihovih moždanih šara, uspevaju da se probiju do samog vrha društvene hijerarhije. Pa nam se odozgo (neinteligentno i bahato) smeju u lice. Nismo zbog toga baš srećni, zar ne?  

Zato bi bilo dobro, za dobro vlastite dece npr. (mada se isto može primeniti i na „nešto stariju decu“, tj. zvanično odrasle ljude), da im ukažemo na svu pogubnost toga da se oslanjaju na vlastitu (logičku, emotivnu, socijalnu...) inteligenciju, ukoliko istovremeno nisu u stanju da istu rasterete od veoma snažnih otežavajućih faktora, koji će zakočiti razvoj njihovih kapaciteta za srećan i harmoničan život.

Pa, onda da vidimo te korake jednostavne, ali nimalo lake...

1) OČISTITI IZ PODSVESTI PROŠLE TRAUMATIČNE DOGAĐAJE.


Sve dok je u našoj podsvesti gomila traumatičnih događaja iz naše bliže i dalje prošlosti koje nismo stigli ili smogli snage da pogledamo u lice, džaba nam potencijali.
            
Čišćenje nije lako, ali se debelo isplati, svakako.

2) OTKRITI IZVORE GRIŽNJE SAVESTI I RAZBISTRITI IH, DA ISTU NEUTRALIŠEMO.


Sve dok nemamo snage da donesemo čak i naizgled vrlo jednostavne odluke, na čiji smo prag stigli zahvaljujući našoj (visokoj) inteligenciji, džaba nam poso.
            
Bistrenje nije lako, ali valja se potruditi, svakako.

3) UTVRDITI POL NAŠEG EGA, I PORADITI NA NJEGOVOJ POLNOJ HARMONIZACIJI I VASPITANJU.


Sve dok je (naš) ego poput razgoropađene zveri, ili je, suprotno, neprestani predmet manipulacije drugih, nema nama sreće.
            
Vaspitanje nije lako, ali je bolje prionuti, nego čekati da se samo desi, svakako.

U to ime,
Živeli!
..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com