Pages

3 VRLO JAKA RAZLOGA ZAŠTO JE VAŽNO PRVO DOBRO PROMISLITI PRE NEGO ŠTO KAŽEMO DA JE NEKO - GLUP
Ljudsku glupost su napadali mnogi veliki umovi. Tako da je moja odbrana onih koje ćete olako proglasiti glupim (a činimo to neretko i sebi, zar ne?) u startu ravna čuvenoj – nemogućoj misiji. Ali, ako vam kažem da iskreno dopuštam vaš sud, makar on bio i dijametralno suprotan mom, tad ćete ovaj tekst možda i pročitati do kraja. Jer, vredi čuti i glas drugačijeg...


Evo, dakle, nekoliko citata o ljudskoj gluposti nesporno velikih umova, pre nego što krenem u „nemoguću misiju“:

„Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran.“ Albert Ajnštajn

„Glupak misli da je mudrac, ali mudrac zna da je neznalica.“ Vilijem Šekspir

„Priroda nam je dala po dva oka i dva uha a samo jedan jezik, da bismo mogli više gledati i slušati a manje govoriti, jer se nikad ne može reći toliko mudrosti koliko se može prećutati gluposti.“ Konfučije

Ali, odmah da se shvatimo, nikakvu glupost ovde braniti neću. Ali hoću ono što najčešće krstimo kao glupost, tj. lepimo kao etiketu (sebi ili drugome, svejedno), a radi se o svojevrsnom nedostatku kapaciteta za razumevanje.

O kakvom kapacitetu je tu reč?

Opet je to priča o rađanju i životu do svoje dvadesete ili tridesete (a sve češće i 40, 50 i neke) u određenom okruženju, a pre svega u specifičnoj porodici. 

Ovde ne želim da opravdavam baš ničije ponašanje onim što je nasledio ili stekao od roditelja, ili staratelja, ali želim da bacim svetlo na vrlo snažno dejstvo roditelja na pomenuti nedostatak kapaciteta za život.

Zašto nazvati glupim onoga, npr. koji nije u stanju da se nosi sa današnjim sistemom vrednosti, pa ne razume da je poštenje postalo manje tražena vrednost u odnosu na prilagodljivost, manipulativnost, licemerje...?

Ili pak prozvati glupakom onoga koji veruje u principe setve i žetve, te i dalje ne želi da učestvuje u sejanju bilo kojeg kukolja, znajući da iz njega nikad neće nići žito?

Ili nazvati sebe glupim ili naivnim ako još uvek verujemo u pobedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom itsl.

Zato, evo 3 razloga zbog kojih bi trebalo da dobro promislite pre nego sebi ili drugome prilepite primamljivu etiketu gluposti.

1) ako neko nije razumeo nas, možda on/a i nije glup/a, nego smo mi nedovoljno jasni;

2) ako neko nije razumeo nešto, to možda i ne znači da nema logičku inteligenciju da to razume, nego se (prosto) ne uklapa u njegov/njen sistem vrednosti;

3) ako neko više puta ponavlja istu grešku, to opet ne znači da nije dovoljno logički inteligentan, nego da je možda reč o nekom drugom ograničenju u njegovoj (pod)svesti, za čije je uklanjanje više potrebna emotivna, socijalna ili neka druga, a ne - logička inteligencija.

I još jednom da naglasimo, nedostatak kapaciteta za razumevanje je vrlo promenljiv, u oba smera. Onima koji su spremni da ga menjaju nabolje, vrata mudrosti se otvaraju sama. A time prestaje da postoji i razlog za samoosuđivanje, kao i za osudu drugih.

A većim razumevanjem neminovno dolazimo i do potpunijeg doživljaja ljubavi i kvalitetnijih odnosa, kako prema sebi, tako i sa drugima.

U to ime,
Živeli!


..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com