Pages

DA LI I KAKO SLAVITE ROĐENDAN? SLAVITE LI FORMU, ILI IPAK TEŽITE SUŠTINI?

U mojoj porodici je ovo pitanje oduvek bilo ključno. Kada god mi ta misao dođe, vidim mog oca koji mi postavlja to pitanje (naročito u doba uspona mog pubertetskog ega kada negde zabrljam): „Ana, da li je bitna forma ili suština?“ Oduvek otrežnjujuće.


Elem, jedna zgoda na tu temu, koja je meni veoma draga, dogodila se pre ravno 24 godine – te davne 1993. godine kada se moja tročlana porodica vratila iz Stokholma u Švedskoj u Beograd, moj rodni grad.

Te blesave godine, 16. januara, zatekli smo se svi kod moje bake, deke, tetke, teče i sestre, gde smo boravili i čekali da nam stignu stvari. U mojoj familiji je kult obeležavanja rođendana na porodičnim ručkovima bio od izuzetnog značaja, te se i tog dana organizovao porodični ručak povodom mog rođendana koji je trebao da se proslavi u našoj, tada porodičnoj, maloj kući na Dedinju u kojoj je živela bakina sestra i njen muž – moji treći baka i deka. Za mene je to unapred bila neizmerna radost, jer prethodnih godina, kako nismo živeli u Beogradu, nismo ni imali prilike da obeležimo moj rođendan na ovakav način.

Pripreme u kući su tekle u ludoj atmosferi – nas osmoro se spremalo u prostoru sa jednim kupatilom i gomilom naših stvari po celoj kući. Svi su bili užurbani, pričali su svi uglas, niko nikoga nije slušao, izdavale su se instrukcije, preskakali smo jedni druge... Meni su se samo obraćali kada je trebalo nešto da se pripremi ili spakuje, ali nit „Dobro jutro“, nit „Kako si?“, a kamoli zagrljaj i „Srećan ti rođendan“.

Situacija je bila kao na filmu – komična do besvesti. Vladali su opšti metež i akcija, sve do trenutka dok se nisam obratila mom ocu sa pitanjem: „Je li tata, a šta je ono beše bitno – forma ili suština?“ Sav važan mi je odgovorio: „Pa suština, sunce moje!“ – „Pa dobro onda zbog čega svi mi upravo sada jurimo kao bez duše i koja je suština današnjeg dana?“ On se lupio po glavi i rekao: „Jao, izvini pa tebi je ROĐENDAN! SREĆAN TI ROĐENDAN!“ I svi smo prasnuli u smeh i usledilo je puno zagrljaja i poljubaca.

Suština u svemu, pa ne samo u tom danu, nego u svakom trenutku jeste LJUBAV. Ona je osnova svega - života, zdravlja, sreće, veza, i uopšte odnosa, uspeha, prosperiteta. Kada toga postanemo svesni i dopustimo ljubavi da vlada, onda nam je život mnogo lepši i jednostavniji.
                                                               
Zašto komplikovano, kad može jednostavno!
Vaša AnChy.
..........

AnChy Dharma

AnChi

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com