Pages

NOVOGODIŠNJE PISMO VILIJAMU HENRIJU GEJTSU TREĆEM, POZNATIJEM KAO - BIL GEJTS.


Odgovor na Bilovu neobičnu „genijalnu“ čestitku 2017. godine nama, običnim smrtnicima.


Dragi Bile, oprosti najpre što ti se obraćam ovako privatno i direktno, nadimkom, a ne imenom. I to javno, a ponajviše što ti ne persiram. Slažeš se, sasvim sigurno, jer to je jasno i ljudima prosečnog uma, a nekamoli kolosalnima kao što si ti, da će većina onih koji budu pročitali ovo pismo smatrati da je ono besmisleno, pa je samim tim i svejedno kako ti se obraćam. S druge strane, od samog početka ideja mi je, dragi moj, da budem prijateljski dobronameran. A uz persiranje baš i ne bi zvučalo tako, zar ne?!

Moćniče, naš! Zvanično si, već ne brojim koliko godina, najbogatiji čovek na svetu. Što većina ljudi samo sanjati može, i dobro znam da ti na tome mnogi zavide. Zato i šire okolo svakakve laži, takoreći budalaštine, ti zli jezici. Ja ti, međutim, ne zavidim i s tobom se nikad ne bih menjao, jer znam kako je tvoja pozicija nezahvalna i teška. Ne zbog love, razume se, i toga šta ćeš i kako s njom, jer ti to vrlo dobro znaš, nego upravo zbog zavidnika, Bile. A ja duboko verujem da si od Boga stvoren da budeš tu gde jesi, kao naš ponajveći blagoslov, i da bi bila nepravda da te iko ikada s tog mesta skine. 

I svaka čast našem voljenom Lari Gugl Pejdžu, kao i obožavanom Marku Fejsbuk Cukenbergu, ali sve je, genijalni moj, ipak krenulo od tebe i tvog Majkrosofta. U korist celog čovečanstva, razume se. I nikako drugačije, filantrope naš. 

Genijalče! Prošla su vremena kada su genijalci bili i oni koji su nešto smišljali, a drugi im to suptilno preuzimali ili preotimali. Sada je sve drugačije. Ti nikome ništa ne otimaš. Ali svoje i te kako znaš da čuvaš. Genijalno, nego kako. Ti ne pripadaš toj vrsti kojoj je pripadao npr. tvoj sunarodnik, takođe tvanično genijalni Tomas Alva Edison, koga su i iz škole izbacili kao zaostalog, a on posle napravio svakakva čuda. A nekamoli da sebi pripišeš ono što ti ne pripada. Jer ti si izabran i oduvek si pripadao najboljima, najnaprednijima, da drugačije ne može biti. Nikako drugačije, i nikako pravednije, filantrope naš.

I pravedniče! Zato mi nije jasno zašto nisi sprečio, jer znam da ti to možeš, da o tebi kruže razne laži?

Na primer, da si pred svedocima izrekao ovu genijalnu zamisao: „Na planeti trenutno ima oko 8 milijardi ljudi. Taj broj uskoro bi mogao porasti na 9 milijardi. Ali, ako napravimo jako dobar posao sa novim vakcinama, reformom zdravstvenog sistema i zdravstvenim ustanovama za reproduktivnost - broj bismo mogli smanjiti za otprilike 15 odsto”. Čak su napomenuli i gde si to rekao, da bi izgledalo uverljivije, navodno na nekakvoj (TED-ovoj) tribini o životnoj sredini. U to zaista sumnjam, Bile. Isto kao što ni najmanje ne sumnjam u tvoju pravednost.

Prijatelju Bile, pa to je naprosto nespojivo, zar ne, sa tvojom samo za zavidne neočekivanom odlukom da 95% svog bogatstva doniraš u humanitarne, doduše, biću precizniji, farmaceutske svrhe?!

Da, da, to je ono kad si britanskom „Telegrafu“, objašnjavajući da ćeš sve to zapravo uložiti u proizvodnju vakcina, rekao: "Reč je o ljudskom dostojanstvu i jednakosti. Postoji zlatno pravilo koje kaže kako je svaki život isto vredan, a prema ljudima bi trebalo postupati onako kako bismo želeli da drugi postupaju prema nama“.

A to si rekao pre tri godine. E sad, kako si i dalje najbogatiji i (prema Forbsu) imaš još više para nego što si tada imao, to će zli jezici opet prevesti kao nekakve tvoje nedoslednosti i laži, ali ja ti, u zahvalnosti prema tvojoj genijalnosti, ništa slično zucnuti neću.

I zato s gnušanjem odbacujem i zlonamerne tvrdnje da je fondacija koju ste osnovali ti i tvoja draga Melinda 2010. godine stipendirala nekakve nadobudne australijske naučnike, da stvore genetski modifikovane inficirane komarce.  I da to ima ikakve veze sa pojavom zika virusa. To ti verovatno pakuju ovi koji kažu da si izrekao gorenavedenu sablazan.

I proroče naš! Proslavio si se, podsetiću te, a i sve nas, brojnim proročanstvima koja mapiraju tehnološku budućnost Planete. Zato te s pravom smatramo prorokom novog doba, i s nestrpljenjem očekujemo svaki tvoj novi proročki biser.

I evo te. Obasjan svetlošću najuticajnijih svetskih medija, ti nam, baš pred same novogodišnje praznike, saopšti najlepšu filantropsku želju: da će nas i iduće godine pogoditi nova epidemija smrtonosnog virusa. Nismo, doduše, još uvek saznali za njeno (maštovito) ime, što čekamo s velikim nestrpljenjem. Jer, potrošili smo svinje, ptice, (lude) krave, komarce... Pa bi sad mogle na red da dođu možda mace, kuce... Oni su nam takođe vrlo bliski.

E da bi tebi napakostili, oni su uz ovo tvoje proročenstvo prikačili novu insinuaciju. Kažu da si to rekao u Berlinu, za GAVI (Globalni savez za vakcine i imunizaciju), koji vakcinama snabdeva zemlje siromašnog juga. 

Bile, ljubavniče visokog stila! Znam ja dobro da ti jako voliš ovu planetu, da filantropski gigant kao što si ti jeste uzor i model koji pokazuje kako treba živeti u skladu sa svojim ciljevima. 

Pa te, evo, javno, kao osvedočenog prijatelja čovečanstva, pitam: da li nas stvarno toliko voliš da želiš da nas bude što manje da bismo tvoje ljubavi mi, koji smo još živi, dobili što više?
A ne da je to, kako tvrde zavidni, u vezi sa nekim kalkulacijama oko prirodnih resursa i njihove istrošenosti. Znam ja da ti svaku istrošenost možeš da nadogradiš svojom bujnom maštom, i svojom genijalnošću.

Volim te, Bil.

P.S. A to znači i da te razumem. U pitanju su tvoji ciljevi. Što istovremeno ne znači i da ih odobravam. O svemu ostalom, pa i o ciljevima nas običnih smrtnika, kad se vidimo.

U to ime,
Živeli! 
..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com