Pages

PREHLADA JE NAŠA DOBRONAMERNA I LEKOVITA PRIJATELJICAIako se zvanično tvrdi da za prehladu ne postoji lek, ali da joj možemo „lečiti simptome“, hajde da pođemo od drugačije pretpostavke, da „za svaku boljku leka ima“, kao i da sve što izazivaju virusi traži da se posvetimo priči o imunitetu, tj. našem čarobnom unutrašnjem lekaru.

A kad je reč o njemu, priče nikad dosta: šta ga ugrožava, a šta ga jača, šta ga hrani, a šta ga truje.
Generalno, stvar se svodi na to da ga većina nas drži u zatvoru, odakle nije u stanju da vrši svoju lekarsku ulogu.

Kako? Pa, npr. tako što pogrešno verujemo da je naš organizam sposoban da kvalitetno funkcioniše i kada ga neprestano zatrpavamo prejedanjima, negativnim mislima i emocijama. Kada ga bombardujemo toksinima svih vrsta.

Pa se čudom ne možemo načuditi kada nam „kao grom iz vedra neba“ dođe – prehlada.
A ona je zapravo došla da nam kaže da neke stvari ne radimo dobro, da smo se pogubili u načinu života, i da nam je naš nasušni unutrašnji lekar - u zatvoru.
Mooooliiiim?!, reagovaće tada (a možda i sada?) većina nas, odbijajući i da sasluša našu prijateljicu, i odlučiće da je zaspu „bombama“ iz apoteke.

Većina današnjih apotekarskih sajtova, bez obzira na njihovog glavnog snabdevača, farmaceutsku industriju, najpre će vas, u skladu sa novim trendovima u apotekarstvu, upozoriti da se na prehladu može delovati i preventivno, a potom će, u tumačenju kako se prehlada leči, zaigrati, između redova, na kartu potpirivanja vaših strahova od gripa, ili upala sinusa, grla, pluća... I uglavnom uspeti u svojoj nameri da vam proda ono od čega ima najveći profit, a to su famozni proizvodi farmaceutske industrije.

Zato ćete, posebno ako ste neuki i bojažljivi, u najvećem broju slučajeva to i pazariti i nemilosrdno nasrnuti na – simptome prehlade.

A upravo to nasrtanje na simptome biće vaša najveća greška. Baš kao kad biste na prijateljicu koja je „zakleti antialkoholičar i nepušač“ narsnuli kljukajući je - rakijom i škijom.

„Lečenjem simptoma“ (simptomi se, ruku na srce, ne leče, nego se neutrališu), posebno po sistemu, čim pre – tim bolje, svom organizmu ćemo sugerisati da je pomoć izvan nas mnogo bolja i efikasnija nego ona koja prirodno postoji u nama. I svog unutrašnjeg lekara gurnuti u još veće ropstvo vaše zavisnosti o drugima.

I tako će, iz bolesti u bolest, vaš unutrašnji lekar biti sve veći zarobljenik vašeg beslovesnog načina života, a vaš organizam sve podložniji novim, uglavnom još jačim, zdravstvenim izazovima.
Kako bi, onda, trebalo da dočekamo našu prijateljicu, zvanu Prehlada?

Pa, najpre pozitivnim emocijama, a ne (sa) strahom. Razumevajući da nam ona donosi moguće oslobađanje unutrašnjeg lekara (tj. jačanje imuniteta, ako vam je tako jasnije), kroz oslobađanje od viška sluzi i stimulisanje antioksidacijskih procesa, pre svega.
Potom, svesnošću da sve to možemo pospešiti ako toj dragoj prijateljici ponudimo dosta kvalitetne tečnosti, prirodnih preparata za jačanje vitalne sile, dijetalne hrane, kao i kvalitetnog fizičkog, mentalnog i emotivnog mira. A ni procedure čeličenja neće nam biti naodmet.

Tada će brave iza kojih robija naš unutrašnji lekar, jedna po jedna, početi da se otključavaju... A kada se on konačno i oslobodi, u goste nam zadugo, posebno ako nastavimo da negujemo većinu ovde pomenutih principa za jačanje, neće doći ni grip, niti bilo koja od gore pobrojanih upala.
Zato, u to ime, u ime naše drage prijateljice prehlade, i njenog dragog prijatelja, našeg čarobnog unutrašnjeg lekara,   
Živeli! 
..........

GoKo

Um Pa Srce

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com