Pages

DA LI BILJKE ZAISTA PLAČU KAD IH JEDEMO? I ŠTA S TIM? IMA LI TU NEKE PORUKE ZA NAS?To kažu mediji, da tako tvrde istraživači sa Univerziteta u Misuriju (SAD). A zapravo je, naučno rečeno, sve i dalje hipoteza, na osnovu rezultata do kojih su naučnici došli puštajući biljkama razne zvučne vibracije, kao što je npr. snimak gusenica koje jedu lišće. Biljke bi, vele delatnici sa ovog uglednog univerziteta, tada počele da ispuštaju otrovna ulja preko svojih listova, u nadi da će oterati svoje terminatore... Eto, to je neko nazvao - biljnim suzama. A mediji prosledili kao senzacionalnu vest: biljke plaču kad ih jedemo!

 
A dovitljivi urednici su onda dodali i to da će ova vest biti naročito interesantna veganima i vegetarijancima. U stilu, hajde sad pa i dalje tvrdite da nikog ne rasplačete svojom ishranom. A ne samo mi koji jedemo mladunce životinja, njihove roditelje, njihova jaja(šca) itd. Eto, sad smo konačno, naučno dokazano, svi isti. I svi možemo na miru da jedemo šta hoćemo, bez griže savesti. Pardon, eto malo materijala i za vašu savest.

Da vest ne ispadne površna i tipično senzacionalistička, dodato je i da je istraživanje sprovedeno na vrsti Arabidopsis thaliana, bliskom srodniku brokolija i kelja, koja je jako popularna među naučnicima, pa joj je „čitav genom sekvenciran, odlično je istražena i naučnici jako dobro znaju kako čitava biljka funkcioniše“.

A zašto bi sve ovo bilo važno za nas?

Prvo, u sveopštem ratu (da, baš tako!) svi protiv svih, koji se trenutno vodi dezinformacijama, preko svih medija, a koji se nedavno, sigurno se sećate, zvao specijalnim ratom, prosečno obaveštenom čoveku je jako teško razlikovati istinu od laži, vest od spina, informaciju od dezinformacije. Pa tako i ovu vest (ili spin), koja nosi intrigu u sebi, jedni će prenositi dalje (šerovati), drugi će sumnjičavo vrteti glavom, dok će je treći, bez ikakvog udubljivanja, istog trena proglasiti - internet đubretom. U kojoj ste grupi? Trebalo bi da to osvestite.

Drugo, već godinu dana na ovom blogu, upravo zbog toga, kroz očigledne izmišljotine, kao i raznovrsna takođe neskrivena spinovanja, a kroz pokušaje da budem duhovit (dobro, znam, ne polazi mi baš često za rukom!), pokušavam da vam probudim svest o tome koliko je i dalje važno naše staro, dobro, čitanje između redova.

I treće, svi mi smo deo procesa koji je slavni filozof Noam Čomski opisao kao 10 strategija u manipulisanju ljudima putem medija. Pa kao 6. navodi sledeću: „Zloupotreba emocija je klasična tehnika koja se koristi za izazivanju kratkog spoja u procesu razumnog prosuđivanja. Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvesnom za implementaciju i prihvatanje ideja, želja, briga, bojazni ili prinuda, ili pak indukovanje određenih ponašanja“.

Zato, upravo ovo sa biljkama koje plaču nije loše povezati sa 6. strategijom starog dobrog Čomskog.

U to ime,

Živeli!

..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com