Pages

DA LI JE I ZAŠTO KIVNIK GORI OD KRVNIKA? I ZAŠTO JE BOLJE ZA NAS DA TO UVIDIMO ŠTO PRE.
U našem narodu vrlo su česte greške u izgovoru, pa i u citiranju, ali svakako ne i u poimanju mudrosti. Suštinu izreke koju sam čuo od svog rođaka bilo je lako razumeti, što će pretpostavljam biti i vama, iako će vas u startu zbuniti, ako glasi: kimnik je i gori od krvnika! Uz komentar: kimnik, to je onaj kome je stalno neko drugi kriv. 


Uvek on to breme krivice ili odgovornosti prebacuje na drugoga. I gle, naš narod ga vidi kao goreg čak i od krvnika. Zašto? Kaže rođak, muku od ovog drugog lakše podnosimo. Kakva god da je, pa i maksimalna, kraće traje.

I nije ni bitno da li, možda, ova izreka glasi i drugačije, npr: kivnik je i gori od krvnika. A sve od poznatijeg pojma, kivan, tj. onaj koji je ljut! Pa je kivnik - gori od krvnika - onaj koji je stalno, zbog koječega, ljut na drugoga, ili druge.

Ali, da mi pogledamo na suštinu ove vrlo dragocene mudrosti, svojevrsnog indikatora stanja naše svesti. Kako može biti neko gori i od krvnika? I odmah zatim: kako biste vi sebe, ili drugoga, podnosili u toj i takvoj ulozi – kivnika, goreg od krvnika?

Pa će neki od vas reći i: šta me briga!!! Ali, znam i da će mnogi prepoznati priliku za uvide u vezi sa sopstvenim životnim iskustvom.

Jesmo li i sami kivnici? Ili smo možda žrtve kivnika pored nas? Kako da to prestanemo da budemo? Jer nam u toj koži nije dobro.

Najpre je važno da do tih uvida dođemo sa što manje ili sasvim bez - emotivnog naboja. Ako to uspemo, već smo napravili važan, ogroman korak u eliminisanju nečega što nam smeta da osetimo istinsko zadovoljstvo životom. Sve drugo biće, uz odgovarajuću volju, samodisciplinu i strpljenje, mnogo, mnogo lakše... 

..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com