Pages

PRIZNAJETE LI PORAZE? DA?! A SLAVITE LI IH?
Postoje i narodi koji slave poraze kao svojevrsne pobede, pa i autor ovog teksta pripada jednom od takvih. U tome, kao što znamo, jedni vide a drugi ne vide smisao. Baš kao što postoje među nama oni koji nipošto ne priznaju da su poraženi, pa će svakako biti onih koji će na tu borbenost reći „svaka čast“, dok će drugi izvesno zauzeti potpuno suprotan stav, pa će reći – „koliko samo zaludno potrošene energije“. Gde je istina?


Da li je ona (opet) negde između? Ili su možda i jedni, i drugi, pa i svi koji ne misle kao oni – u pravu?

Hajde da ovog puta, umesto da filozofiramo, i ubeđujemo jedni druge, probamo da stvar pogledamo iz praktičnijeg ugla, kojem nije bitna istina, nego – životna mudrost.

Koliko puta ste u životu videli sebe da ste ispali „glupi“, „naivni“, „ludi“, „nasamareni“ itd? Malo, ili mnogo? Svejedno, taj nam odgovor ovde nije bitan. Bitnije je da se setite svojih reakcija u tim situacijama. Setite se, da li ste, po navici, (odmah) krenuli u samosažaljevanje, zatrpavanje sebe sopstvenim izmetom i sl? Jeste? Pa da, tako to radi većina, reći ćete, šta tu nije normalno?

Ali, mi ovde ne istražujemo ni istinu, a ni (ne)normalnost. Samo bih, kao što sam vas već zamolio, voleo da ovu stvar pogledamo iz drugog ugla. Praktičnijeg.

Pa da, umesto da pomislimo da smo ispali glupi, isto to vidimo kao priliku da nešto uvidimo ili naučimo...

Umesto da poverujemo da smo nasamareni, istu situaciju vidimo kao obrazac kojim smo se više ili mnogo puta u životu dodatno opteretili. I da potražimo način kako da se rasteretimo. A ima ih, verujte, poprilično.

Ali, i samo ovaj mali korak, po principu „kakve su ti misli, takav ti je i život“, biće dovoljan da pokrene efektne misaone i emotivne procese, u konačnom cilju iskrene ljubavi prema sebi, onakvim kakvi jesmo.

A to je nezaobilazan preduslov za potpuno životno zadovoljstvo.


Unapred hvala barem na pokušaju.


..........

GoKo

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com