Pages

DA LI SE IZMEĐU EGA I ĐAVOLA MOŽE STAVITI ZNAK JEDNAKOSTI ? A KO JE ONDA NAŠ ANĐEO ČUVAR?

Da li ste ikada videli đavola? U sebi ili u nekom drugom? Da li ste doživeli to što većina vodećih monoteističkih religija sveta tumači kao otpadništvo od božanskog, oličenje zla, nekakvog neupitnog protivništva Bogu i čoveku? Niste? Hajde da vidimo da li zaista niste, ili...


Namerno neću ovde insistirati na pojmu – ego. Pre svega da se taj ponosni Gospodar mnogih među vama ne bi odmah nakostrešio i zabranio vam da ni pod razno ne nastavite da čitate ovaj (grozomorni, totalno neutemeljeni etc.) tekst. Šta? Već jeste? Dobro, šta je-tu je, za one koji ostaju do kraja, najavljujem da ću umesto tog koristiti jedan mnogo manje opasan, ali i jasniji pojam – ja pa ja. A može i Godon (Gospodar Dobrih Namera). Oba su podjednako dobra.

Ovaj brojčano sve dominantniji stanovnik naše planete, kojeg, kao što znamo, lakše prepoznamo u drugima, a ne u nama, šepuri se danas na sve strane, svuda ga ima. Ponajviše preko masovnih medija, i sve masovnijih, nasušnih nam, društvenih mreža, gde mu, baš kao i đavolu, teško možemo staviti - soli na rep.

Pa šta?!, usprotiviće se većina, to je današnji način života, to je naprosto tako.

Nemam ništa protiv ovakve tvrdnje. A i kako kad je potpuno istinita. Ali, u tome i jeste problem. U tom i takvom načinu života.

Našem veselom ja pa ja, već sam pomenuo, dao sam i drugo, još slikovitije ime – Godon, tj. Gospodar Dobrih Namera. Prema sebi, naročito. A kako ono beše glasi stara dobra izreka... „Put do pakla, popločan je dobrim (ili čak najboljim!!!) namerama.“? Prema sebi, ili prema drugome, svejedno. Godon će uvek naći opravdanje za svoje (dobre) namere. I to najčešće, đavolski uspešno, zar ne?! Kao pravi gospodar. On to nesumnjivo baš tako vidi.

I šta je onda naš veseli Godon, ili to naše veselo ja pa ja? Đavolak? Đavolov izuzetno odani sluga? Ili sam đavo? Čim nas svojim jako dobrim namerama tako veselo vodi u – paklen život.

A vi dobro znate da ovde govorim o sve prisutnijoj paklenoj brzini, paklenom tempu današnjeg života. Onom koji su npr. živeli mnogi moji klijenti, pre nego su odlučili da se pozabave tom temom, najpre tim svojim načinom života, punim grešaka u (toj paklenoj) punoj  brzini, a onda, neumitno i svojim – ja pa ja.

A da bismo se zaista potpuno oslobodili dominacije tog našeg Gospodara Dobrih Namera, potrebno nam je da se naučimo da njime ovladamo, da od Godona napravimo svog Sludona (Slugu Dobrih Namera), koji će iz zarobljeništva osloboditi našeg dragog anđela čuvara, naše pravo ja. 

A do tog cilja ne postoji prečica. Niti zaobilaznica. Postoji put na kojem će biti mnoštvo izazova, oštrih krivina i serpentina, klizavih deonica i neravnina, ali koji će nas, na kraju, sasvim sigurno dovesti do našeg cilja, našeg raja na Zemlji, gde će, još jednom ponavljam, naš veseli ja pa ja ustupiti mesto – Pravom Ja. 

Ilustracija: Polly Nor (
www.pollynor.com)

..........

Goran Kojić

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com