Pages

ŠTA JESTE, A ŠTA NIJE MOGUĆE U POTRAZI ZA LJUBAVNOM ČAROLIJOMValjda svi znamo za onu izreku od čega se pita ne pravi. I malo nas će u tome naći išta sporno. Pa i kad je u pitanju odnos između onih koji su (bili) u vezi, tj. onih koji su (bili) životni saputnici. Tek tu, reći ćete, tek od tih „g...“, nema te alhemije koja bi ono što tako loše miriše pretvorila u nešto ukusno i jestivo. I zaista na prvi pogled (i miris) jeste tako. Ali...


Nažalost, većina nas je pod istim ili sličnim utiskom od loših ljubavnih veza. Pa nam na licu bude baš taj izraz koji je karakterističan kad namirišemo g... onda kad nam na um padne nimalo mirisna priroda naše (propale) veze. I onda nas taj miris prati i proganja, što u mislima, što u nosu. Od toga praviti ukusnu pitu ljubavi, nema šanse, reći će apsolutna većina.

Pa da, potpuno se slažem, ali samo ako ne napravimo odgovarajući međukorak. A s njim, već, ništa nije nemoguće. To jest, sve je moguće...

Ako se, npr. iz najnemirisnijeg đubreta, uz odgovarajući proces, i kroz određeno vreme, može stvoriti najkvalitetnija hrana za najlepše cveće, onda zašto nije moguć proces koji po istom modelu daje uslove da se od naših najnemirisnijeg ljubavnog „đubreta“ napravi najukusnija pita.

Kako? Nipošto ne preskakati korake. A njih je samo pet!

Korak prvi: Vera. 

Ako nje nemate, ovo nije vaša staza. Dakle, vaša vera bi trebalo da zvuči ovako: verujem da je u Ljubavi sve moguće, pa tako verujem i u svoju efikasnu transformaciju u cilju dosezanja istinskog ljubavnog partnerstva.

Korak drugi: Dioptrija. 

Verovatno niste odavno proverili svoj vid. Naročito ne onaj unutrašnji. Pa bi stvari oko vaše dioptrije trebalo postaviti ovako: proveriću stanje svog vida, pogledom iz drugog ugla. Ukoliko i tada budem video/la isto, počeću da treniram svoj vid, ne tražeći i ne očekujući da se stvari oko mene (same) promene.

Korak treći: Um.

Najveći. Upravo u skladu sa sloganom „um pa srce“, vaš put do sopstvenih istinskih potreba ne ide bez umirenja i čišćenja uma. Naravno, umirenje je jasno. Valja nam utišati um, da oslušnemo svoje srce, tj. svoju dušu, da tačno čujemo šta joj treba. A što se čišćenja tiče, tu mislim na čišćenje od trauma, griže savesti... a ne na ono čuveno, prokazano - „ispiranje mozga“.

Poseban deo ovde čini rad na umirivanju sopstvenog Ega. To je tek jako suptilna misija.
Na ovom koraku učimo i to zašto je važno razumeti bez osude, ali i odobravanja.  

Korak četvrti: Posrnuće.

Ako niste posrnuli do sada, ne brinite, i nećete. Vaše (novo) razumevanje će vam pomoći da u svojim greškama uviđate, a ne da očajavate, da jačate, a ne da slabite. Kako u aktuelnim, tako i u onim prošlim. Nekadašnja i sadašnja posrnuća pretvorićete u delotvorne uvide.  

Korak peti: Srce.

Mnogi se zalete, pa preskoče sve prethodne korake i odmah (probaju da) zakorače u svoje srce. Teško ćete naći one koji su tom prečicom stigli do svoje ljubavne sreće, do istinske ljubavne čarolije. Mnogo je više povređenih, osakaćenih, iznemoglih, razrušenih. Mnogo je više onih koji misle da su stigli do srca, jer ih je Ego u to ubedio, a zapravo nisu stigli nikuda. To su oni koji se prepoznaju po tvrdnji da ih „jako boli duša“. A ne znaju da je i to podvala Ega, jer duša ne (može da) boli. To je prostor našeg bića u kojem bola nema. U njemu obitava Ljubavna čarolija, do koje nam valja stići, polako, strpljivo i mudro.

A šta bi sa onim od čega se pita ne pravi? Pa, pretvorilo se (posle ovih pet koraka) u najlepšu i najefektniju podlogu za Ljubav. Koja će, naravno, neprestano cvetati i rađati. Do toga jeste moguće stići svakome. Ko ne preskače korake. A nije moguće stići onima koji vole prečice – po svaku cenu. 


Više o ovoj temi na predavanju+radionici „Stazom partnerstva, do magistrale ljubavi“, u subotu 28. 4. 2018. 
Ali i na linkovima: radionica
                                tekst...   ..........

Goran Kojić

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com