Pages

KAKO SE MI TO ZAPLIĆEMO, I KAKO DA SE RASPLETEMO – U LJUBAVI


Teško je pomoći onome ko pomoć odbija, logično, zar ne?! Ali ne samo to. Treba biti oprezan u pružanju zamišljene pomoći i podrške zapletenima u ljubavi, slično kao kad imamo nameru da to uradimo davljeniku. Znate pravila? Po mogućstvu imati čvrsto tlo pod nogama, biti siguran u svoju snagu i plivačku veštinu i – prići davljeniku s leđa. Jer, nesigurni ili nesmotreni, postajemo i sami žrtva pokušaja, u najboljoj nameri. Valja to imati na umu i kada vam se neki godinama žale na svoj ljubavni život. 


Kad smo zapleteni (u ljubavi), mi zapravo i jesmo veoma slični davljenicima. I baš kao što davljenik u strahu i panici sve dublje tone, a mogao bi da se spasi i bez plivačke veštine, tako što će se opustiti i plutati po površini, i zapleteni (u ljubavnim vezama) se najčešće sve više zapliću, u nekakvim traljavim, smušenim, neadekvatnim, kontraproduktivnim pokušajima da se te zapletenosti oslobode. 
I svejedno je da li tada imamo osećaj da tonemo na dno najdubljeg okeana, ili da ćemo se udaviti u žabokrečini ljubavne baruštine (u kojoj nam, realno, čak ni voda nije preko glave). A nisu retki ni oni koji imaju viziju svoje veze sa „voljenom“ osobom kao da je - živi pesak. 

Zašto dospevamo u to stanje? 

Odgovor, nažalost, nije jednostavan. Naročito nije jedinstven za sve. Svaka priča je različita. I ne bih da vam, ako već očekujete neki konkretan odgovor, dam ono dobro poznato tumačenje: zato što smo i svi mi različiti. Iako to definitivno jeste tačno. Nego bih u toj našoj nespornoj različitosti, tj. posebnosti, veliki značaj dao onome što u naše ljubavne veze donosimo iz - primarne porodice.

Bezbroj je tzv. ljubavnih jada izazvano time što oni koji su uskočili u ljubavnu, pa i seksualnu vezu, nisu to učinili ni najmanje promišljeno, nego su ih pod svoje uzeli „leptirići“... Pa dok traje, neka traje. 

Naravno, većina vas će ovde protestovati, misleći da, eto, ja imam nešto protiv pomenutih veselih „leptirića“. Taman posla. Volim ih. Ali imam nešto protiv nepromišljenosti. Koju ispoljavamo kad npr. prebrzo stupimo s nekim u seksualni odnos. Pa je mudri narod, znamo, crvenbanovski tu nepromišljenost opisao kao: Posle j... nema kajanja. A Bert Helinger lepo objasnio da svaki seksualni čin aktere uvodi u porodični sistem seksualnog partnera. A to svakako nije naivna stvar. 

Pa kad se npr. ispostavi da se dva porodična sistema nepromišljenih „ljubavnih“ partnera ne uspevaju izbalansirati ni na jedan od njima poznatih načina, tu onda krene davljenje, gušenje, tu se upada i u živo blato, i u živi pesak. A o žabokrečini da ne pričamo.

Ne. Znamo mi to dobro, da to ni izbliza nije tako romantično, baš kao što to nije bilo ni kod svima nama dobro poznatih ljubavnika iz Verone, slavnih Šekspirovih tragičara. Romantiku u našim životima najčešće pojede surova realnost. 
Dakle, uopšte nije dobro da porodični sistemi ne uspevaju da se spoje. Iako to naravno nije jedini razlog zbog kojeg nastaje opisano stanje zapletenosti, ovaj veoma važan razlog se na lestvici uzroka i posledica onih pomenutih bezbroj ljubavnih jada kotira vrlo visoko.

I šta onda s tim? Pa, kao i uvek, bolje je sprečiti, nego lečiti. 

A i kad nismo uspeli da sprečimo, pa smo primorani da lečimo, najbolje je da prvo probamo da sredimo situaciju u svom dvorištu, pardon, sa svojim roditeljima. Tu bezmalo uvek ima šta da se sređuje. Pa i kada roditelji više nisu fizički tu. I to je moguće, jer oni itekako žive u nama, na ovaj ili onaj način. Tek kada u relaciji prema roditeljima napravimo dobre balanse, ima nade, pa i vere, da ćemo naći načina da raspletemo svoju zapletenost u ljubavi. 


Makar to značilo i da se naša loša veza privede kraju i otvori prostor za novo, za neko istinsko, zdravo partnerstvo. Kojem bi, valjda, svi trebalo da se radujemo. 

Više o ovoj temi biće reči na radionici koja će se održati 26.maja 2018.godine.      


..........

Goran Kojić

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com