Pages

POSTOJE LI ZAISTA ENERGETSKI VAMPIRI? GDE ŽIVE I ČIME SE HRANE? I ŠTA S NJIMA?
Jedna od omiljenih tema savremenih razgovora, mada istovremeno ne i među prijatnijim, jeste ona o – tzv. energetskim vampirima. I siguran sam da je svako od nas ako ne učestvovao, onda bar čuo razgovor na tu temu, ili izjavu u stilu: „Ma on(a) je energetski vampir“. Isto tako, gotovo sam siguran da nikada ni od koga niste čuli da je sebe proglasio – energetskim vampirom. O čemu se tu radi?


Iako valjda svi znamo da je pojam vampir mitološki, i da potiče iz vremena naših „bezbožnih“ predaka, koji su verovali da će, „ako se telo mrtvog čoveka ne spali, njegova duša ostati zauvek zarobljena na ovom svetu i nikad neće naći mira“, nego će vampirisati nas, verovanje u vampirizam, pa tako i ovo moderno, neprestano dobija neke nove, uzbudljive oblike, i nova tumačenja.

Verovanje naših dragih drevnih predaka nalagalo je poseban tretman onog nesrećnika čije bi telo (umesto da bude spaljeno) bilo naknadno pronađeno. Taj poseban treman poznat je kao – probijanje glogovim kocem. Ovakav ritual bio je u skladu sa verovanjem da će se time prekinuti praksa duha pomenutog nesrećnika da (uglavnom noću) vampiriše nedužne žrtve. 
Pa ćemo sada ostaviti naše pretke da svi zajedno (i vampiri i njihove žrtve) počivaju u miru, a mi ćemo se vratiti u današnje vreme, i na tvrdnje današnjih verujućih da im je „keva – energetski vampir“. Ili ćale, svejedno. Ili bar koleg(inic)a na poslu, komšinica (slobodno produžite niz...)... 

Otkud to uverenje (ili verovanje) i kakve to uopšte ima veze sa pomenutom tradicijom?

Veza je, rekao bih, poprilično očigledna, a odnosi se pre svega na – „nedužnu žrtvu“. A to smo, jelda, uglavnom mi. A krivac za tu i takvu žrtvu, baš kao i njegov daleki „predak“, nije vidljiv baš svima, ili je samo nama, a mi smo tu da i druge o tome ne samo obavestimo, nego da ih pridobijemo za – „šiljenje glogovog koca“. Dobro, de, mi ćemo ga šiljiti, a njihovo je da nas u tome podrže.

Avaj, dragi ljubitelji mitova o savremenim (energetskim) vampirima.

Stvari ovde stoje tako da bi najbolje bilo da stari dobri lekoviti glog upotrebite kao izuzetno lekovitu biljku, a da priči o vampirizmu pristupite jednako kao i priči o - stresu.

Da, baš kao što stres ne postoji izvan nas, već nastaje u nama, kao rezultat neadekvatnog odgovora na stresogene faktore, tako ni energetski vampirizam nije ništa drugo nego rezultat naše neadekvatne reakcije na izazove u odnosima sa drugima...

Znam ja da je teško (nekima i najteže) prihvatiti ideju da sami sebe vampirišemo sopstvenim misaonim procesom, tj. svojim umom. Ali, nažalost, ili na sreću – to je tako.

Nažalost za one koji bi da odgovornost i krivicu neprestano prebacuju na druge.

A na sreću za one koji imaju volje da toj vrsti (energetskog) samovampirizma konačno stanu u kraj.

Nije lako, ali je jednostavno. Treba načiniti prvi korak. A on se zove: pogled iz drugog ugla.

Kao odgovor na pitanje iz naslova čime se hrane (naši) energetski vampiri, nabrojaću samo neke od namirnica: našim strahovima, našom lenjošću, našom krutošću (inertnošću)... A ove hrane u većini nas, dame i gospodo, ima u izobilju.  


..........

Goran Kojić

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com