Pages

KOME JE BOLJE BITI PIJAN NEGO STAR? I ŠTA NAM U KONAČNOM DONOSI I ODNOSI TAJ STRAH OD ŽIVOTA.
Ima mnogo ljudi koji se više plaše života negoli smrti. Zato i beže u sva ta predvorja smrti (tugu, očaj, depresiju...), pa i u samu smrt. Među njima, ogromnu većinu predstavljaju oni koji se plaše i samog pogleda u sopstvenu prošlost. Ali, nije malo ni onih koji ne smeju da gledaju u budućnost. Kako promeniti to stanje?


Hajde onda da najpre vidimo šta i na koji način rađa ove strahove, i kako ih se osloboditi. Ako se osnovnim strahom, iz kojeg proističu bezmalo svi drugi naši strahovi, smatra strah od smrti, kako onda protumačiti pojavu straha od života?

Biće da je izvor ovog straha negde na drugoj strani. Ponajviše u osećaju životnog besmisla, odnosno u osećaju sopstvene neuspešnosti, promašenosti, uzaludnosti...

Kada nam takve misli dominiraju u glavi, tada u kontinuitetu pada i nivo samopouzdanja, a to onda dovodi do nedostatka snage za rešavanje čak i najjednostavnijih životnih problema. Pa se pomenuti strah od života intenzivira i multiplikuje, a bolest neumitno daje svoje nebrojene signale/simptome.

A kako se ovih stanja osloboditi, kako ih promeniti? Pogotovо ako je i samopouzdanje srozano... Nije lako. Pogotovо ne samostalno.

Pa kako onda?

1) Preokret. Potrebna nam je neka vrsta preokreta. Npr. od ne veruje ka veruje, od ne voli ka voli, od ne (želi da) razume, do (uživa da) razume. Kako međutim postići taj preokret, ako smo već u stanju depresije npr? Svakako ne („famoznim“) farmakosredstvima. Ta „sreća“ kratko traje.

2) Motivator. Pronaći u nekoj osobi (duhovniku, treneru, terapeutu...)... u koju ćemo steći veliko poverenje, ono što sami nemamo, vibraciju koja nas pokreće.

3) Jedinstven program za nas. Rešavanje ovog problema ne može se realizovati čuvenim kopi-pejstovanjem nečijeg uspešnog slučaja. Potreban nam je program naše transformacije, stvoren samo za nas.

Ali, svemu ovome prethodi priznanje da smo dospeli u opisano stanje. Što uopšte nije lako. Te makar i najmanja spremnost da se to stanje promeni. Što je još teže.

Treba krenuti bez odlaganja, da proces straha od života ne bi uznapredovao toliko da nam šanse za oporavak budu – noćna mora. 

A tu alkohol (poroci, uopšte) i stihovi poput „Bolje biti pijan...“, definitivno nisu od suštinske pomoći. Naime, i ta dilema „pijan ili star?“ potpuno je lažna. 

Ključ je u tome da budemo trezveni i zreli, pa nam onda nijedan problem neće biti nerešiv.

..........

Goran Kojić

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com