Pages

DA LI IMATE OSEĆAJ DA VAM JE DAH NEKVALITETAN? A KAKO DA TO PROMENITE?

Neretko čujemo da je neko izgubio dah. Ili doživimo da ga izgubimo mi sami. Zatim, čujemo ili doživimo da je nešto bilo kratkog tj. plitkog daha. Ali, i to da je za nešto ipak potreban vrhunski dah. O čemu se tu radi?


Dah je simbol života. I kao takav ugrađen u brojne veoma važne pojmove u našoj komunikaciji, one koji čine - život. Tu su udah i izdah, kao jedinstveni principi najvažnijeg procesa u našem postojanju – disanja. Ali su tu i predah, kao nešto što nam je od ogromnog značaja za regeneraciju i revitalizaciju, kao i uzdah, kao spontani vid rasterećivanja. A tu nam je i takođe izrazito važno - nadahnuće, kao ono što nas motiviše za naša (velika) dela.

Naš kratak ili plitak dah, koji je jako čest kod današnjeg čoveka, ne dolazi samo od zadihanosti, tj. nedovoljne fizičke spremnosti, kako se to obično misli. Kratak dah je posledica dejstva više faktora, koji uzrokuju umanjen kapacitet za život uopšte. On je, između ostalog, rezultat i naših svesnih i nesvesnih (samo)blokada, koje nastaju od strahova, na primer. Baš kao i od nečistoća koje kontinuirano unosimo u sebe.

S druge strane, vrhunski dah nije potreban samo vrhunskim sportistima, kao što su npr. ronioci na dah. Mada su oni najbolji primer kako se sveobuhvatnim treningom može postići i – „nemoguća misija“. Da i po sedam minuta traje njihovo uživanje pod vodom, bez dodatnog uzimanja kiseonika. Vrhunski dah nam omogućava i adekvatan kvalitet svakodnevnog života na zemlji. I, kako onda do tog cilja?

Ako nam je cilj kvalitetan ili vrhunski dah, onda je jako važno i da budemo svesni kakvo je trenutno stanje našeg daha.

Jer, upravo od njega zavisi i koje i kakve korake ćemo praviti da bismo postigli pomenuti cilj.

Evo nekoliko osnovnih...

Korak prvi: Naučiti da dišemo svesnije: uravnoteženo, sporije, radosno... Postati svestan da su sva tri navedena elementa od istovetnog, velikog značaja za povećanje kvaliteta disanja, pa tako i kapaciteta našeg svesnog daha.

Korak drugi: Naučiti da se kvalitetno fokusiramo. Za to mogu da se koriste različite tehnike i prakse, a u ovoj našoj preporučujem tehniku stvaralačkih predstava (najbliži pojam: kreativna vizuelizacija), kao i praksu rada na ličnim svesnim ciljevima.

Korak treći: Naučiti da se rasterećujemo i sveobuhvatno čistimo. Na raspolaganju su nam proverene prakse i tehnike čišćenja sva tri nivoa našeg bića: fizičkog tela, uma i srca (duše). Kao i tehnika razumevanja bez osude i odobravanja.


Za početak i više nego dovoljno. Da se pokrenemo iz postojećih blokada. Da izađemo iz začaranog kruga. Da unapredimo svoj život ovde i sada. ..........

Goran Kojić

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com