Pages

LJUBOMORA JE DOKAZ LJUBAVI? MA, ŠALITE SE...
Onaj ko nije iskusio život sa ljubomornom osobom, naročito onom (tzv.) patološki ljubomornom, verovatno će potvrdno odgovoriti na čuveno pitanje: „Da li je ljubomora dokaz ljubavi?“ Pritom će najčešće dodati: „Ali, mala“. Zašto je ovo, ipak, ljubavna prevara?


Već na prvi pogled, pod uslovom da je dovoljno fokusiran, pojam ljubomore nam sasvim dovoljno govori o suštini stanja koje opisuje. LJUBO+MORA nam šalje poruku da u pitanju nije nikakvo stanje prijatnosti, a nije ni nekakve - male neprijatnosti. Jer, MORA to svakako nije. Ako svoju pažnju, dakle, usmerimo na drugi deo ove reči, i setimo se drugih pojmova koji ga sadrže, kao što su noćna mora, ili npr. umorstvo (ubistvo – hrvatski), biće nam jasno da se u grmu tog pojma ne krije zec, nego manja ili veća - zver.

I bez obzira što neki naučnici tvrde kako su male doze ljubomore dobre, pa čak govore i o adekvatnoj ljubomori kao nečemu poželjnom u ljubavnim vezama, profesionalno iskustvo potpisnika ovih redova preporučuje vam da ljubomoru nipošto ne negujete, ni kod sebe, niti kod drugoga. Čak ni onu najmanju. Savetujem drugačiji pristup.

Prvo, ako smo ljubomorni mi, pravo pitanje nije da li smo ljubomorni malo ili mnogo, adekvatno ili neadekvatno, nego - zašto? Odnosno: šta je izvor naše ljubomore?
I bez obzira što će ovde većina ljubomornih reći da je taj izvor u neadekvatnom ponašanju naše „voljene osobe“ (navodnici treba da dobiju objašnjenje – G.K.), stvarni problem je, međutim, u nečemu sasvim drugom. Izvor ovog problema je u manjoj ili većoj nesigurnosti u sebe, odnosno u to da li smo dovoljno kvalitetni da ćemo „voljenu osobu“ uspeti da zadržimo uz ili za sebe. Da, reč je o nedostatku samopouzdanja. Koji svoje korene ima u onome što smo iskusili mi i naši roditelji, a neretko i – naši dalji preci.   

Da li je ovo rešivo? Naravno da jeste. Rad na samopouzdanju, na uspostavljanju ljubavne ravnoteže u nama, na temeljnom negovanju istinske ljubavi prema sebi, daće u relativno kratkom roku i te kako opipljive rezultate u oslobađanju od osećaja ljubomore, a za one istrajnije dovesti i do čitavog niza drugih kvalitativnih pomaka. I to ne samo u komunikaciji sa drugima, nego i u odnosu prema učenju, uspešnosti na poslu, uspesima u sportskim rezultatima itd.    

Drugo, ako je ljubomorna naša voljena osoba (nepostojanje navodnika takođe treba da dobije objašnjenje – G.K.), onda je pitanje suštinski isto, samo što je naša pozicija bitno drugačija. Dakle, nije od suštinskog značaja da li smo u vezi sa manje ili više ljubomornom osobom, nego?

Suštinski problem je u tome da li mi, pod uslovom da i sami nismo ljubomorni, voljenoj ili „voljenoj“ osobi možemo da pomognemo da to stanje prevaziđe. Da li, još preciznije rečeno, na drugoj strani ima volje i snage da taj problem reši(mo)?

Ako je odgovor ne, onda je stvar našeg ličnog izbora da li ćemo živeti u ovoj vrsti (manje ili veće) more i činiti sve da drugu stranu poštedimo tzv. ljubomornih scena, ili ćemo ljubavnu sreću potražiti na drugom mestu. 

Ovde želim da naglasim da je zanemarivanje toksičnosti ovog stanja, bez obzira da li smo ljubomorni mi, naša voljena/“voljena“ osoba, ili oboje, jednako opasno kao i zanemarivanje opasnosti u promiskuitetnom ponašanju. Kao i to da je koren ovog problema u pogrešnom pristupu ljubavi, pa tako i pojmu ljubavnog partnerstva.


O svemu ovome, pa i o tumačenju (ne)upotrebe navodnika u pojmu voljena osoba, o drugim ljubavnim prevarama, ali i o tome šta je to zaista ljubavno partnerstvo, više nam donosi predavanje+radionica „Najveće ljubavne prevare i kako ih prevazići“, koja će se održati u Beogradu, 15.12.2018. (link) 


..........

Goran Kojić

Goran Kojic

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com