Pages

TI SI MOJA I JA SAM TVOJ - LJUBAVNA PREVARA ILI DOKAZ LJUBAVI?


Kako vama zvuči poznata parola „Ti si moja i ja sam tvoj“? Na šta vas asocira? Možda deluje pomalo detinjasto, kao kada dete hoće neku igračku i proglašava je svojom? Pripadanje vam deluje kao sigurnost ili garancija? Ali, da li je to zaista dobra osnova za jednu harmoničnu ljubavnu vezu? 


Neretko se dešava da se takve veze, zasnovane na odnosu posedovanja, krunišu i brakom, uz zaklinjanje na večitu vernost. Da se tako svima pokaže „čiji je ko“, pa se lagano uplovi u „sigurnu“ luku toplog porodičnog doma. A onda se Život, iliti Bog, nasmeje...

Šta je to za čim tragamo kada imamo poriv da pripadamo nekome? Svi mi želimo da se osećamo sigurno, a žene neretko imaju i dodatnu potrebu, da se osećaju zaštićeno u svojoj porodici. Da li nam onda osećaj prisvajanja onog drugog pruža samo nekakav privid sigurnosti? Da li je takav odnos zaista na čvrstim nogama?

Prisvajanje asocira i na sliku u kojoj se mi „lepimo“ za onu drugu stranu i imamo očekivanja da se i ona podjednakom jačinom „zalepi“ za nas. Međutim, na dugi rok, ovakav „lepak“, iliti zavisnost, guši vezu i suši se. Tj. ne drži baš dugo. Od zaklinjanja na večitu vernost ne samo da ne bude ništa, nego, naprotiv, jedno ili oboje odu u pravcu u kojem nisu hteli – u nevernost ili razilaženje.

Šta je u korenu ovoga? Na čemu se to prisvajanje temelji? 

Osnov ovakvog postulata „ljubavi“ su naši strahovi, koji mogu biti raznorodni. Počev od toga da se plašimo da ostanemo sami ili da se nećemo ostvariti u jednoj od porodičnih uloga, ili da budemo ostavljeni i onda mislimo kako nismo dovoljno dobri ni za koga. Nismo sigurni pre svega u sebe.

A kako bismo onda mogli da prevaziđemo strah i da budemo u vezi koja će biti jedno divno partnerstvo, a ne carstvo zavisnosti? 

Evo moguće trase puta ka željenom ljubavnom partnerstvu:

Da zavirimo u naše sadašnje i prošle veze i da ih vidimo onakve kakve jesu, kao i da otkrijemo da li i mi spadamo u one koji jure za drugim sa onim „lepkom u rukama“. Ako jesmo, dobro bi bilo da počnemo da menjamo nešto kod sebe, a to ćemo najpre uspeti ako krenemo nekim od puteva ličnog razvoja. 

Da na tom putu učimo da volimo sebe u celosti, sa svim našim vrlinama, kao i manje dobrim stranama. „Zašto je to sad bitno?“, pitate se. Jednostavno, ako ne naučimo da volimo sebe, u potpunosti takve kakvi jesmo, teško ćemo zavoleti nekog drugog. Džaba nam „lepak“.

A kada uspemo da očistimo taj „lepak“ i kada shvatimo da nam je on samo smetnja, horizont će nam biti bistriji, videćemo mnogo toga drugačije, jasnije i lepše. Tada ćemo lakše prepoznati onog ko je savršen za nas – nekad je to neko novi, a nekad je to onaj ko je sve vreme bio pored nas. 

I šta onda? Kako dalje bez omiljenog nam „lepka“? Ne brinite, tada ćete biti već toliko sigurni u sebe da ćete uživati u vezi u kojoj su sloboda, odgovornost i poverenje njeni temelji. 


Dobro došli na novu stazu Života! Novu stazu Ljubavi.

Dobro nam došli na predavanje i radionicu 
"7 najvećih ljubavnih prevara i kako ih prevazići" (link)
Subota, 15. 12. 2018, u 18-21č; 
Beograd, Obrazovni forum, Brankova 21a.

Više informacija na 065/22-66-402.

..........

AnChi

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com