Pages

GOJAZNOST NIJE BOLEST. A ŠTA JE ONDA I KAKO S NJOM?

Da bi se nekome nametnuo osećaj griže savesti, tj. da bi mu se u um ubacio crv koji će rovariti po njegovoj podsvesti, ponekad je dovoljno i samo to da mu natuknemo da je nešto što je uradio – greh. Koji, jelte, treba da se okaje. A ne greška – koju ta(j) može da (lako) ispravi. Isto tako, kada želimo da nekoga uplašimo, to možemo da uradimo i „dijagnozom“. Pa mu kažemo: „Ti si bolestan“. Naročito kad znamo da se on(a) plaši. A koliko nas se ne plaši bolesti?


Da bismo znali kako s nekim, ili s nečim, najpre je potrebno da ga dobro i upoznamo. Pa je tako i sa zdravstvenim problemom zvanim gojaznost. O kojem mediji govore sve više. A gojaznih je sve... Manje? Ne, naravno, baš kao i savremenih bolesnika – sve ih je više.

Na stranu što se gojaznost sada u medijima učestalo predstavlja kao nekakav bezopasni modni trend (plus-sajz lepotice npr.). A da se istovremeno u tim tekstovima uopšte ne pominju mogućnosti makar i najmanjih zdravstvenih posledica tog stanja tela.

I kako to?, zapitaće se mnogi kojima je zdrava logika jača strana. Zapadna medicina „sve moćnija“, a bolesnih i gojaznih sve više. Barem kod nas. Lekova sve više, naročito onih koji su „vrlo efikasni“, a izlečenih?

Upravo zato, krenućemo od pogleda iz drugog ugla. Ako gojaznost nije bolest, šta je onda i kako ćemo s njom?

Pa dobro, reći će ljubitelji zapadne (naučne) medicine, ako i nije bolest, gojaznost je posledica raznih bolesti, to je opštepoznata stvar.  Dakle, sa ovim bih se i poprilično složio, ako mislimo na isto - da je gojaznost simptom.

Ali šta izaziva bolest koja za posledicu ili simptom ima – gojaznost?

E to je već pitanje za 12 poena.

Ako razrešimo ovu enigmu, onda ćemo upravo tu, na izvoru našeg (zdravstvenog) problema, da nađemo rešenje kako da ga i neutrališemo. Pa da tako otklonimo i gojaznost.

A tu nam strahovi budu ponajveći problem. Te ih treba skloniti s puta. Za početak, i upravo zato, ponavljam da gojaznost nije bolest. Ona je, naime - putokaz. Koji će nas, uz posvećenost, fokusiranost i strpljenje, dovesti do željenog cilja. A cilj nam je – potpuno ozdravljenje.
..........

Goran Kojić

trener@umpasrce.com

1 коментар:

  1. Upgrade your lifestyleDigital Trends helps readers keep tabs on the fast-paced world of tech with all the heated blanket newest information, enjoyable product evaluations, insightful editorials, and one-of-a-kind sneak peeks. While a few of them crash and burn, others go on to establish themselves as main gamers within the trade. 3D printing works finest at room temperature however over much of the Moon temperatures range enormously across days and nights lasting two weeks every. For potential settlement, the lunar poles supply essentially the most moderate temperature vary.

    ОдговориИзбриши

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com