Pages

GOJAZNOST NIJE BOLEST. A ŠTA JE ONDA I KAKO S NJOM?





Da bi se nekome nametnuo osećaj griže savesti, tj. da bi mu se u um ubacio crv koji će rovariti po njegovoj podsvesti, ponekad je dovoljno i samo to da mu natuknemo da je nešto što je uradio – greh. Koji, jelte, treba da se okaje. A ne greška – koju ta(j) može da (lako) ispravi. Isto tako, kada želimo da nekoga uplašimo, to možemo da uradimo i „dijagnozom“. Pa mu kažemo: „Ti si bolestan“. Naročito kad znamo da se on(a) plaši. A koliko nas se ne plaši bolesti?


Da bismo znali kako s nekim, ili s nečim, najpre je potrebno da ga dobro i upoznamo. Pa je tako i sa zdravstvenim problemom zvanim gojaznost. O kojem mediji govore sve više. A gojaznih je sve... Manje? Ne, naravno, baš kao i savremenih bolesnika – sve ih je više.

Na stranu što se gojaznost sada u medijima učestalo predstavlja kao nekakav bezopasni modni trend (plus-sajz lepotice npr.). A da se istovremeno u tim tekstovima uopšte ne pominju mogućnosti makar i najmanjih zdravstvenih posledica tog stanja tela.

I kako to?, zapitaće se mnogi kojima je zdrava logika jača strana. Zapadna medicina „sve moćnija“, a bolesnih i gojaznih sve više. Barem kod nas. Lekova sve više, naročito onih koji su „vrlo efikasni“, a izlečenih?

Upravo zato, krenućemo od pogleda iz drugog ugla. Ako gojaznost nije bolest, šta je onda i kako ćemo s njom?

Pa dobro, reći će ljubitelji zapadne (naučne) medicine, ako i nije bolest, gojaznost je posledica raznih bolesti, to je opštepoznata stvar.  Dakle, sa ovim bih se i poprilično složio, ako mislimo na isto - da je gojaznost simptom.

Ali šta izaziva bolest koja za posledicu ili simptom ima – gojaznost?

E to je već pitanje za 12 poena.

Ako razrešimo ovu enigmu, onda ćemo upravo tu, na izvoru našeg (zdravstvenog) problema, da nađemo rešenje kako da ga i neutrališemo. Pa da tako otklonimo i gojaznost.

A tu nam strahovi budu ponajveći problem. Te ih treba skloniti s puta. Za početak, i upravo zato, ponavljam da gojaznost nije bolest. Ona je, naime - putokaz. Koji će nas, uz posvećenost, fokusiranost i strpljenje, dovesti do željenog cilja. A cilj nam je – potpuno ozdravljenje.




..........

Goran Kojić

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com