Pages

STAZOM LIČNOG RAZVOJA NE TEKU MED I MLEKO. NEGO?




Da li vam se desilo da ste bili u krizi ili neugodnoj/lošoj situaciji i da ste u potrazi za nekim rešenjem nailazili na tekstove u kojima se pominje lični razvoj, koučing ili metode samopomoći? Moguće je da vas pomalo i nerviraju ti termini, naročito ako se kao rešenje pominje nekakvo pozitivno razmišljanje ili pozitivne misli, a vama u tom trenutku nije ni do čega? „Jeste, samo treba pozitivno da mislim i sve će biti super, kako da ne?!“, uobičajeni je komentar – iznerviranih.


Takva i slična reakcija ne samo da nije neobična, nego je i očekivana. Naravno da je normalno da nam se na stazi ličnog nešto ne dopadne. 

Možda nam npr. ne odgovara trener. Ili neke vežbe, metode. Nisu sve metode za sve ljude. Svi smo mi jedinstveni i potrebno je da nađemo našu stazu ličnog razvoja, i to onu koja će možda imati i poneki kamen o koji ćemo se saplesti, ili čak i neku prepreku koju treba da prevaziđemo, ali mi ćemo se istovremeno i u takvim situacijama osećati ugodno na njoj, jer verujemo da smo na pravom putu. 

Važno je da ostanemo otvoreni za rešenje, te da se onda kada probamo nešto što nam ne prija ne predamo, nego da ostanemo istrajni u potrazi za našim putem. 

Pa da vidimo, zašto i kako bi trening ličnog razvoja uopšte mogao da nam pomogne? 

Najpre, da li zaista osećamo iskrenu potrebu da nešto promenimo i da konačno uradimo nešto veoma važno za sebe? 

Ukoliko ste se prepoznali u ovoj potrebi, vi ste već krenuli u pravcu ličnog razvoja, a onog trenutka kada i odlučite da promenite kod sebe ono što vam smeta i što vaš život čini komplikovanim, vi se već nalazite na toj stazi. S druge strane ako odlučite da to ne želite, i to je u redu i onda se ovde razilazimo, bar za ovaj trenutak.

Ako idemo dalje onda je važno da razumemo koje dobrobiti možemo da steknemo od jednog ovakvog treninga. Na treningu ličnog razvoja, između ostalog, vežbamo: 

1. Da sagledamo sebe onakve kakvi jesmo. 
To je prvi korak – da vidimo stvari onakvim kakve one stvarno jesu. 
Koje kvalitete i vrline posedujemo, a koje su to naše manje dobre, odnosno slabije strane.

2. Da volimo sebe onakvе kakvi jesmo, u celosti, sa svim svojim vrlinama i manje dobrim stranama (koje volimo da zovemo manama). 
Veoma nam je lako da sebe kinjimo i omalovažavamo i da insistiramo na tome, umesto da naučimo da smo sve to mi. To se vežba.

3.Da nađemo mir u sebi. 
Mir u duši ne može niko drugi da nam podari osim nas samih. Kada uspemo da umirimo naš um, onda možemo da čujemo glas svog srca, svoje duše.

4. Da posmatramo stvari iz novog ugla. 
Lako se zaglavimo trčeći u koncentričnim krugovima, bez zaustavljanja i iscrpljujemo se u tome, a najčešće je za početak dovoljno da se zaustavimo i napravimo jedan korak u stranu kako bismo dobili novi ugao posmatranja. Ponekad je i to dovoljno da neki od „nerešivih“ problema sagledamo na nov način i uvidimo da on i nije (tako veliki) problem.

5. Da čistimo svoj životni prostor kako bismo mogli da pustimo svežu i zdravu životnu energiju da slobodno teče u nama.
Lekovito je da, kao kad čistimo orman, izbacimo negativne emocije koje nam više ne trebaju i koje nam ne koriste, a sasvim izvesno nam i prave probleme.

6. Da postavljamo granice, kako sebi, tako i drugima. 
Važno je da razumemo da to treba da radimo mirno, bez agresije i povređivanja druge strane (kao ni sebe), ali jasno i dosledno. Drugim rečima, kako reći „ne“ bez griže savesti.

7. Da budemo zahvalni i da uživamo u sadašnjem trenutku. 
Kada vežbamo zahvalnost, podižemo pozitivne vibracije na viši nivo i lakše uživamo u onome što nam se sada dešava.

Vreme koje iskoristimo za svoj lični razvoj je vreme na koje imamo pravo. Važno je da ne preteramo i da ne zapostavimo ljude oko sebe – porodicu, decu, prijatelje itd. S druge strane, onog trenutka kada iz nas krene da izbija energija zadovoljstva i sreće, blagodet toga osetiće svi oko nas. Prvo će nas videti kako sijamo i reći će nam kako izgledamo sjajno, jer osećaju tu energiju, odnosno te naše vibracije i biće im veoma prijatno u našem društvu. Oni kojima ne prijamo takvi pobeći će iz našeg društva i biće nam svakako lakše, jer se više nećemo baviti njihovim energijama zavisti ili sl. Baveći se sobom, mi indirektno pomažemo i drugima oko nas da se bolje osećaju.

Kako pomažemo sebi, a kako drugima?

Trening ličnog razvoja podrazumeva savladavanje raznih tehnika, kao i njihovo redovno vežbanje kako bi one imale dugoročnog efekta, a mi dobili novi kvalitet života, onakav kakav želimo i zaslužujemo. Postoji, međutim, jedna, žargonski rečeno, kvaka – valja biti dosledan i istrajan u vežbanju i primeni. Potpuno je isto kao kod fizičkog vežbanja, bez redovnosti se ne mogu postići rezultati.

Kada smo dobri sebi, dobri smo i drugima. Samim tim što smo mnogo mirniji, što nalazimo lakše ili jednostavnije načine da rešavamo prepreke na putu, to utiče i na naše najbliže. 

Lakše ih razumemo, jer možemo da uvidimo šta se dešava u njihovoj duši i da im pružimo maksimalnu podršku. Na primer, možemo deci da pružimo podršku i da im jačamo samopouzdanje. Na taj način im se posvećujemo kvalitetnije i ona to osećaju i upijaju. Rezultati su neizostavni.

S druge strane, desiće da našoj novoj stazi ličnog razvoja naiđemo na neki kamen spoticanja. Ponekad je to strah od nepoznatog koji je prisutan kod naših partnera ili porodice. Nije im jasan koncept onoga što radimo i plaše se promena u nama, kao i da bi one mogle da ih izguraju iz našeg života. 

Ponekad je ta nesigurnost u tolikoj meri prisutna i jaka da i oni koji su zakoračili na svoj put ličnog razvoja hodaju tim putem neko vreme, veoma srećni zbog napretka, da bi onda bili zaustavljeni ili čak i vraćeni unatrag. 

Potrebno je da imamo svest o (pre)naglašenom strahu i nesigurnosti kod naših bližnjih i da ga razumemo. Dobrom i kvalitetnom komunikacijom moguće je preskočiti i taj kamen o koji smo se spotakli.

Ako sa voljom i otvorenog uma i srca počnemo da treniramo, dobijamo:
• mir;
• zadovoljstvo;
• rešavanje svih izazova iz novog ugla, i to obično u kraćem vremenskom roku nego ranije;
• novi kvalitet života – kada smo mi srećni i zadovoljni, time vibriramo i to emitujemo, i samim tim privlačimo iste vibracije drugih oko sebe.

Mi pravimo prvi korak.




..........


AnChi

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com