Pages

PROBIOTICI I NAŠE ZDRAVLJE – MITOVI I ČINJENICE





Okanite se probiotičkih (reklamnih) mitova i bajki. Tema probiotici i zdravlje je poprilično jednostavna, baš kao i sve drugo u prirodi. Onoj oko nas, ali i u nama.


Ne, to nije jednostavnost tipa „baš me briga, samo ću piti probiotički jogurt i to je to“. A nije ni u onoj: „Ko ih nema u crevima, ima ih u apoteci“. Ovo prvo je štetno. A drugo je prеporučljivo samo ako je situacija alarmantna. Zašto?

Zato što organizam prvim „rešenjem“ zakiseljavamo i intoksikujemo, a drugim, ako ga uvedemo kao redovnu praksu, sopstvenom organizmu činimo lošu uslugu. Time ga, naprosto, navikavamo na stalnu „ispomoć“ i tako neprestano remetimo njegov imunitet.

Mada sve to na prvi pogled, a posebno kada slušate one koji ih proizvode i prodaju, izgleda prosto ko pasulj. Ne razmišljaš ni kako, ni zašto su izumrle tvoje dobre i drage bakterije (probiotici), i da li si ti nečim tome doprineo. A, nesumnjivo, uvek jesi...

Ono što znaš jeste to da ti je muka od tog stanja, i da bi sve dao/la da se to što pre promeni na bolje.

A onda na svom omiljenom mediju ugledaš vrlo ubedljivog stručnjaka, koji ti umiruje i tetoši um, i kaže da su njihovi probiotici pravo čudo. Sipaš i ne misliš. Pardon, popiješ i – rešiš sve probleme sa varenjem. Da li je baš tako?

Ostatak „reklamne bajke" o probioticima sigurno već znate. Verujem da je većina vas to i iskusila. Letite do obližnje radnje/apoteke, kupujete preporučeni probiotik i - gotovo. Da li je?


Naučne činjenice su tu krajnje neumoljive. A one kažu da najbolji probiotici za nas, na žalost farmaceutske i prehrambene industrije, nisu oni koje možete susresti u reklamama koje ih hvale, nego...?

Nauka potvrđuje: naši idealni probiotici jesu ona kombinacija mikroflore (mikrobioma) koja odgovara samo i samo nama, tj. našem organizmu/biću. Ma daaaaj, reći će većina vas, šta to znači?

Zaista, kako onda sagledati priču o sve popularnijim proizvodima zvanim probiotici i probiotički jogurti...?

Evo nekoliko glavnih elemenata ove doktrine: 

  • Kupovni probiotici su, baš kao i antibiotici, svojevrsno “nužno zlo”, koje nipošto nije pametno koristiti preventivno, ni olako, nego samo u krajnjoj nuždi;




  • Ove procedure, sprovedene blagovremeno i dosledno, ujedno su i preventivne i lekovite.





trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com