Pages

PRIMEĆUJETE LI SVE VEĆI HAOS U KOMUNIKACIJI? RAZUMETE LI ZNAČAJ NJENOG KVALITETNOG POČETKA I KRAJA?





Kakav je vaš način komuniciranja? Da li komunicirate otvoreno, jasno i samouvereno, ili još bolje asertivno? Ili ste od onih koji su u komunikaciji stidljivi ili lenji? Desi li vam se da budete (čak i) neprijatni? Završavate li komunikaciju na nedvosmislen način? Dosta pitanja, koja vape za kvalitetnim odgovorom.


Kako komunicirate sa svojom voljenom osobom? Volite li da kažete ono što mislite i što vam leži na duši ili vam je milije da ostanete „misteriozni“ i da se njome igrate?

Način komunikacije je veoma bitan, kako u našem privatnom tako i poslovnom životu. On može da nam otvori neka vrata i da nas pusti u novi životni prostor, ali može da nam ih pred nosom zalupi.

Na primer, kada nam je mrsko da uputimo uljudan pozdrav onima sa kojima radimo ili živimo, mi tu energiju širimo dalje i stvaramo mogućnost da se ona nama vrati istom merom.

S druge strane, možemo da budemo od ranog jutra nasmejani i da one koje susrećemo pozdravimo osmehom i poželimo im dobro jutro i lep dan. Možemo da se osećamo zahvalno što su oni tu i što smo zajedno. To nam daje dobru vibraciju i šansu da i mi u istom stilu nastavimo dan i da nam je lakše da i drugima darujemo osmeh, lep pozdrav i širimo dobru energiju.

„A šta ako su ti drugi ljudi oni koji nas nerviraju i koji nam nisu baš toliko simpatični?“

Da li u tom slučaju imamo bilo kakav gubitak ako sa osmehom i njima poželimo dobar dan?

Dobra i pozitivna komunikacija može samo da nam pomogne da se osećamo dobro i da ne silazimo sa tog koloseka. Drugim rečima, iako nam neko nije drag i nismo na istoj energetskoj frekvenciji, ne postoji valjan razlog da i mi ostanemo u lošoj komunikaciji.

Dobro je da znamo kako da lepo započnemo krug komunikacije, ali je jednako važno da znamo i kako da taj krug zatvorimo. Kako vi završavate neku komunikaciju, bilo privatnu bilo poslovnu? Dajete li odgovarajuću povratnu informaciju? Ili naprosto birate da ne date odgovor na neku poruku ili imejl, naročito kada vas mrzi ili kada vam nije ugodno?

U današnje vreme nije retka pojava da nam neko ne odgovori na postavljeno pitanje koje smo uputili sms-om ili imejlom i pretpostavka je da se to i vama dešava. Na primer, dogovarate sa nekim sastanak i ta osoba pregleda vašu poruku i ne da vam nikakav odgovor. Kako se tada osećate?

Ili je stvar obrnuta, pa možda i vi često ne odgovorite nekome na poruku i po nekoliko dana, jer ste pod pritiskom od poslova i obaveza i komunikaciju odlažete za neki trenutak kada vam se čini da ćete biti slobodniji. Šta mislite, kako se tada oseća onaj koji vas čeka?

Ili na primer, pitate svog pretpostavljenog za ocenu projekta na kojem ste radili i za vaše zalaganje i dobijete neki veoma neodređen odgovor iz kojeg vam nije sasvim jasno da li je on/ona zadovoljan/a ili nije.

Neretko se dešava i obrnuta situacija, da na konkretno pitanje, kao što je da li je završen određeni posao, pretpostavljeni od nas dobije veoma neodređen odgovor u kojem nije jasno ni da li jeste ni kada će biti.

Pravo pitanje je kakvu vrstu povratne informacije mi volimo i želimo da dobijemo? Većina voli da ima čistu situaciju i jasne informacije. Svakako nam nije olakšanje kada ne znamo šta druga strana misli i kako razmišlja.

U takvim situacijama, umesto jasne i čiste, neretko dobijamo zamagljenu situaciju, iz koje nam nije lako da izađemo. Tada nam padaju na pamet razne pretpostavke, koje mogu samo da nas zbune, a naš um voli da nam servira te varijante. Na primer, ako nam neko ne odgovori, mi pretpostavimo da se taj neko ljuti na nas ili da nas smatra dosadnim i opterećujućim osobama, a stvarna situacija je da je naš sagovornik u gužvi i ne pronalazi vreme da nam odgovori. Kako se to odražava na nas? Ostajemo u zbunjujućoj situaciji bez pravog odgovora.

I šta je onda moguće rešenje za kvalitetniju komunikaciju?
Za početak, bitno je da smo svesni kako mi komuniciramo, tj. da li komuniciramo na način na koji bismo voleli da drugi komuniciraju sa nama. Ako je odgovor potvrdan, onda smo na dobrom putu.

Ako mi nismo konkretni i jasni u komunikaciji sa drugima, poželjno je da unapredimo ovu veštinu kod sebe.

Drugo, važno je da mi znamo kako da zatvorimo neki komunikacijski ciklus. To može da bude zahvaljivanje za nešto, pozdrav ili ponavljanje nekog dogovora da bi obe strane imale jasnu predstavu o dogovoru. Na primer, „Hvala ti na brzom odgovoru i vidimo se onda u 20č na Trgu.“ Takođe je bitno je da se odvije u određenom vremenskom intervalu. Na primer, da jedan ciklus završimo u toku dana, poželjno i u nekoliko sati, a ne da nakon nekoliko dana odgovaramo nekome na poruku, pravdajući se kako smo (bili) u gužvi. Ili da sebi stvorimo naviku da u određenom delu dana odgovaramo na sve poruke na koje prethodno nismo bili u mogućnosti da odgovorimo.

Kvalitetna komunikacija i zatvaranje komunikacijskih ciklusa nam može doneti mnogo više dobrobiti nego što nam to na prvi pogled izgleda. To ne samo da nam pojačava dobre vibracije i doprinosi našem dobrom raspoloženju, već nam omogućava da unapredimo i kvalitet svog života, kako u odnosima sa familijom, prijateljima i poznanicima, tako i na poslovnom planu. 
..........


AnChi

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com