Pages

A KAD I NAJVEĆA ISKUŠENJA POGLEDAMO KAO BLAGOSLOVE...




Kuknjava nad iskušenjima, već smo o tome govorili, teško da će doprineti našem boljitku, a pogotovu našem ličnom razvoju. Umesto da se prema iskušenjima odnosimo kao prema neprijateljskim udarima na nas, strategija koja nam donosi ne samo više energije za njihovo prevazilaženje, nego i priliku da damo podstrek našem ličnom razvoju jeste to da ih proglasimo svojim – blagoslovima.


Pojam blagoslova se u različitim religijama i kulturama tumači na različite načine. Ali svuda je reč o manifestaciji pozitivne energije. Svejedno da li se radi o milosti Božijoj. Ili milosti bližnjih.

Pa krenimo onda od onih koji su tu, na našem svakodnevnom mentalnom i emotivnom meniju, u primarnoj ili sekundarnoj porodici. Okrenimo se oko sebe, i pogledajmo sve te naše male i velike blagoslove: našu decu, i iskušenja koja nam svakodnevno donose, naše roditelje, braću i sestre, ljubavne ili bračne partnere, i sve njihove osobine, akcije i reakcije...

I već samim tim činom, pogledom iz nešto drugačijeg ugla, naš proces boljeg razumevanja stvarnosti je otpočeo. Ili je dobio dodatni podsticaj.

Naravno, u početku neće sve baš ići tako glatko. Stare navike će nas vraćati u obrasce rondanja, zvocanja, kukanja, ali ako smo odluku da ih gledamo kao blagoslove doneli svesno, tj. razumevajući njenu suštinu, tada treba samo da je se podsetimo, i proces će krenuti dalje.

Nijedno iskušenje nije tako veliko da ga istovremeno ne možemo videti i kao naš izvor snage. I upravo vam to i savetujem. Pogledajte ga tako. Jer čim ga vidite kao izvor sopstvene snage, ono je istovremeno i vaš blagoslov.

Koristite taj mehanizam, dakle, ne samo u odnosu prema bliskim, nego još više prema „mrskim“ ljudima. Jer upravo proglašavanjem „mrskih“ za naše najveće blagoslove, lestvicu ličnog razvoja ćemo podići visoko, slažem se, možda i iznad svojih trenutnih mogućnosti.

Ali, čak i ako vam u startu ne uspe da „mrske“ osobe vidite kao svoje blagoslove, ne odbacujte to odmah kao ideju kojoj niste dorasli. I probajte ponovo. Recite sebi, mirno: probaću ponovo.

Isti mehanizam važi i za situacije. Kad god kažemo „mrzim da...“, to je upravo izuzetna prilika da u istim tim situacijama, a iz predloženog ugla, prepoznamo svoje blagoslove za lični razvoj. Iskoristimo ih...      

U to ime,


Živeli! 

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com