Pages

EVO 3 VRLO JEDNOSTAVNA RECEPTA ZA LEK PROTIV PROBLEMA ZVANOG: JA TO NE MOGU DA RAZUMEM!






Među vama ima mnogo onih preko čijih usana poprilično lako preleti ova rečenica. I obično joj dodaju još ponešto: razbijam glavu, ali ne ide... Ili: ma baš me briga! Jer tenutno ni nećete da se potrudite. Ali, ukoliko ste zaista spremni da razmrsite Gordijev čvor nerazumevanja, evo 3 recepta koja vam mogu biti od pomoći.


Kao što znamo, svaka bolest je izlečiva, i nijedan problem nije nerešiv. Osim ako mi verujemo u suprotno. Dakle, na početku ovog procesa valjalo bi da odbacimo svaku sumnju u to da ste pogledu rešavanja sopstvenih problema - nekakav izuzetak. Ne, niste vi nikakav baksuz, nije vam sreća okrenula leđa, niti se Bog naljutio na vas... Jedino što postoji kao pretnja pozitivnom ishodu jeste to da li vi zaista hoćete da rešite svoj problem, ili svemu tome pristupate dvolično.

Ali, o tom fenomenu i problemu - nekom drugom prilikom. 
 
A ovde, dragi moji, mi ne govorimo o onome što se istovremeno naziva i neshvatanje, nekapiranje... Ovde je reč o onome što nije samo rezultat rada našeg mozga, intelekta, nego i našeg srca, tj. duše. O tom (ne)razumevanju je reč. O onom nerazumevanju koje je više rezultat (auto)destruktivnog dejstva našeg ega, negoli naše (logičke) inteligencije.

Zato, pomenuto „ja to ne mogu (i neću) da razumem!“ u krajnjoj liniji i jeste problem koji direktno ugrožava naše ukupno zdravlje. Jer odavno je poznato da bolest upravo nastaje kao rezultat sukoba uma i duše. Nazvali vi to psihosomatikom, ili nekako drugačije, svejedno je. Bitno je da – pije vodu.

I evo, dakle, ta 3 pomenuta, vrlo jednostavna recepta:

1. I vi ste jedan od preko šest milijardi srećnika koje željno iščekuje - bašta razumevanja. U toj čudesnoj bašti postoje sastojci za pripremu bilo kojeg leka za vaše probleme. Pa tako i za problem: ja to ne mogu da razumem!

Šta treba da uberete iz te bašte?

a) svesnost (da imate problem); b) odlučnost (da ste spremni da taj problem i rešite); c) jaku volju (da svojski prionete na njegovo rešavanje), d) snažnu veru (da je vaš problem rešiv); e) primernu doslednost (da nećete danas ovako, a sutra onako), f) besprekorno strpljenje (bez očekivanja da će se problem moći rešiti pre nego što može).

Sve sastojke promešajte, i konzumirajte svakodnevno, uz obavezno dodavanje vezivne materije, naravno – prirodnog emulgatora. A to je ovde ljubav prema sebi i prema svojim roditeljima, takvima kakvi jeste.

2. I u vas je usađeno (božansko) seme beskrajnog razumevanja, ali se možda još uvek nisu stekli uslovi da ono proklija. Kao i svako drugo, i ovo seme traži tačno određene uslove za klijanje. A u većini slučajeva potrebno mu je samo malo (više) vremena. Da sazri, „samo od sebe“. Po principu: ništa ne može pre nego što može.

Slažem se, ali je nesumnjivo dokazano da i naš doprinos u svemu tome nije beznačajan. Zato, evo šta biste mogli da obezbedite da se taj proces ubrza i klica razumevanja počne da se brže razvija u vašu ličnu panaceu (lek za lečenje svih boljki):

a) toplinu – uvek možemo da dodamo toplinu svoje duše kako bismo ugrejali našu klicu razumevanja; b) vlažnost – recimo da su to vaše suze čišćenja onog što vam je na duši (a tu neretko, zatrpano umovanjem, počiva svašta, i podriva sva vaša nastojanja da rešite svoje – brojne – probleme).

3. I vi možete da postanete vrhunski alhemičar laboratorije razumevanja. Vaša nadarenost je nesumnjiva, ali valja nešto naučiti i pride. Svuda okolo su škole koje vas zovu i željno iščekuju.

    Šta je najvažnije u vezi s ovim receptom?

To da u spravljanju lekovitih pripravaka ne preterujete ni u jednom sastojku, a posebno ne u vašem dosadašnjem omiljenom - egu. Ako njega bude bilo više negoli što treba, vaš pripravak bi se vrlo lako mogao pretvoriti u svoju suprotnost, pa biste umesto rešenja mogli imati nove gomile problema, koji će prerasti u nove simptome bolesti. Pitate se koja je to količina ega koja vam ne škodi? Ona, dragi moji, koja nije smetnja vašem odnosu sa drugima, pre svega bližnjima.    

Ova tri jednostavna recepta moj su poklon vašem ličnom razvoju. Zamolio bih vas da im, ako možete, ništa ne oduzimate. Ali, ako vam se nešto ipak bude dodavalo, onda to neka ne bude ni vaš ego, a ni bilo koji od njegovih dobro znanih derivata: gordost, zavist, pohlepa...

Više o temi razumevanja možete videti u mojoj knjizi „101 pouka o razumevanju“, čija je prva promocija održana na Sajmu knjiga, u utorak 24.oktobra 2017.  




U to ime,
Živeli! 

..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com