Pages

AKO KAŽETE „RAZUMEM TE“, TO ISTOVREMENO NE ZNAČI I „OPRAVDAVAM TO ŠTO ČINIŠ“. ZAŠTO JE TO VEOMA VAŽNO.


Između razumevanja i opravdavanja nečijeg ponašanja, (ne)činjenja itsl. postoji važna i velika razlika. U oba smera. Pa tako, ako kažete da nekog razumete, vi niste odgovorni ako je on to razumeo da istovremeno opravdavate to što on(a) čini. I obratno, ako opravdavate, to nipošto ne znači da ste i razumeli neki čin. Stvari poprilično često stoje - suprotno.


Zašto je to veoma važno? Baš zato što većina radi pogrešno, nesvesna ove nimalo naivne „igre reči“. A to proizvodi razne nesporazume. Pa hajde onda da pokušamo da razjasnimo ovu razliku.

1. SVI SMO ŽELJNI RAZUMEVANJA. Zato je od ogromnog značaja trud da što bolje razumemo nekog, neke ili nešto. I da istovremeno ne očekujemo da i oni nas razumeju. Jer tu nema trgovine. Razumevanje je privilegija duše. Razumevanje je Božji dar.

2. VEĆINI JE POTREBNO MAKAR DA IH SASLUŠAMO. Da im i ništa ne kažemo, njima je opet dobro, jer ih je neko (konačno) saslušao. Pa su se rasteretili. A kad im još kažete da ih i razumete – eto im neprocenjivog, isceljujućeg olakšanja. 

3. VEĆINI KOJA PRIŽELJKUJE RAZUMEVANJE, ISTOVREMENO JE POTREBNO I OPRAVDAVANJE NJIHOVIH POSTUPAKA. A-ha! Evo nama važne udice! Tu se većina upeca, pa čuje ono što ih veseli. Naše „Razumem te“ oni čuju kao „Saglasan sam s tobom“, ili makar „Saosećam s tobom“. A mi to nismo ni pomislili.

PRIMER: Neko se izvikao na „voljenu“ osobu. Ako nam ispriča kako je došlo do toga, i ako smo mu rekli naše „Razumem te“, jer npr. razumemo/osećamo da je veoma napet zbog sopstvene životne situacije, to istovremeno ne znači da smo odobrili povisivanje tona kao način komuniciranja među partnerima.

4. NEKI NE MOGU DA RAZUMEJU. Pa šta? Ne znači automatski da su zbog toga lošiji od onih koji mogu. Takođe, to ne znači da će tako biti uvek. Razumevanje raste, ali i odumire. To je priča o ličnom razvoju, o razvoju svesti. A već smo rekli, mnogima je dovoljno i da ih samo saslušaju.

5. NEKI MISLE DA RAZUMEJU, A ZAPRAVO SAMO - KAPIRAJU. Uh! Ovo će biti gusto sito za mnoge. Reći ćete: počeo je sa prosera***em. Da li? Razumevanje o kome ovde govorim jeste ono koje nije proizvod glave, nego se dešava na nivou duše (neki kažu srca, treći – stomaka).

Ako kapirate zašto se nešto desilo – neko je nekog npr. „prevario“ – to ne znači da ste razumeli i suštinski razlog tog čina. Ali, onima što kapiraju teško je reći da ne razumeju. Ostavite ih da tako misle. Pokušajte da ih – razumete.

6. RAZDVAJANJEM RAZUMEVANJA OD OPRAVDAVANJA, IZBEGAVAMO UPLITANJE. Neuplitanje u tuđe stvari (dinamike, zavrzlame...), pogotovu kad se to od nas nije ni tražilo, izbeći ćemo mnoge moguće probleme, sve do nikom drage – griže savesti.

7. RAZUMEVANJEM UVEK OPLEMENJUJETE SEBE: OPRAVDAVANJE NIJE VAŠA OBAVEZA. Pa čak i kada vam sve izgleda kao veliki izazov, budite mudri. Ne grizite dobrodušno i naivno čak ni one mamce koji vam „ne mogu ništa“, jer ste vi „opasna riba“. To vam govori vaš Ego, a on je nemilosrdna varalica.

Obrni-okreni, i od toga ima gore. A zove se – nerazumevanje. Znate ono čuveno: Ja stvarno ne razumem... Preporuka onima koji to često ponavljaju glasi: Probajte sa nivoa srca, ako vas već um ne sluša.
   
U to ime,

Živeli! 

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com