Pages

KAKO OD NEPRIJATELJA STVORITI PRIJATELJA: U 5 KORAKA.


Ovaj tekst sasvim izvesno neće čitati oni koji vole neprijateljstva. Jer, eto, njima prija kad im je neprijatno. Zato ih molim da se ne muče sa ovim tekstom, jer on ima za cilj da one koji uživaju u prijatnosti nauči kako da je steknu. Tekst je, priznajem, nastao kao rezultat hakerskog napada na arhive sebičnog Tajnog Društva Srećnih (TDS). Uz mnogo truda i rizika, a za dobrobit svih koji tragaju za srećom, došli smo do ovog senzacionalnog dokumenta, koji predstavlja mapu sigurnog puta do sreće...


Istine radi, dokument koji je pred vama bio je ne samo zapamćen pod šifrovanim imenom, nego i napisan šifrovanim jezikom, gde su sve reči imale suprotno značenje. Sreća u nesreći je da sam ga, čim sam ga dobio, slučajno stavio pred ogledalo. Tada se pojavio u svom pravom značenju, te ga nije bilo teško dešifrovati. Vama koji tragate za prijatnošću verujem da neće biti težak za razumevanje.

Veoma je važan još jedan detalj, a to je da se u ovom dokumentu, umesto neprijatelji, isti svuda pojavljuju sa navodnicima. Pa ću i ja, ma koliko to nerviralo one koje mrzi da koriste znakove interpunkcije, ispoštovati tu verodostojnost. 

1. KORAK je, kao i kod bebe, najvažniji, pa ćemo mu i posvetiti nešto više pažnje. On treba da bude hrabar i sa verom u ostvarenje konačnog cilja – da prohodamo. Pardon, da zavolimo „neprijatelje“. Kao i da ga zapamtimo za sva vremena. Ovaj korak se zove: JA TO MOGU, ili - SAMOPOUZDANJE.

Samopouzdanje je, dakle, i ovde od presudnog značaja, te će svi oni koji kubure sa pomenutim, imati nešto duže pripreme da ovaj presudni korak i načine.

Oni koji nemaju dovoljno samopouzdanja, za početak bi trebalo da zavole sve članove svoje primarne porodice, a i sebe, takve kakvi jesu. Tu ćemo proveriti i kako stojimo s ljubavlju uopšte.

Ovo nije naodmet da učine i oni koji misle da već imaju dovoljno samopouzdanja, jer će time ojačati svoje pozicije u pravljenju sledećih koraka.

Dakle, ovaj korak je načinjen kada bez problema možemo da kažemo: Ja mogu da zavolim svog „neprijatelja“.

2. KORAK ... zove se AKO I NE UMEM (da volim), NAUČIĆU. Ili u kraćoj formi: DOBRA VOLJA.

Mnogi od nas nemaju dobru volju za (dalje) učenje. Pa povoljno kupuju sertifikate i diplome. Nema tog papira koji će nas prošvercovati do sledećeg koraka. Jer je smisao u - NAUČIĆU da (za)volim svog „neprijatelja“.

Ovde nema profesora kojeg ćete išarmirati da vam da dobru ocenu. Ovde sami sebe i ispitujete, i ocenjujete.

Lenjost i skeptičnost, proizvodi našeg dragog Ega, takođe nam neće biti od pomoći. Obuzdajmo Ga.

3. KORAK je - FOKUS na „neprijateljstva“. Baš kao u onoj budističkoj priči o ljubavi, kada Buda bogatog čoveka koji čezne da bude voljen uputi da je od najvećeg značaja upravo da zavoli „onih 5“ koje „nikako ne može da zavoli“, i ovde je od najvećeg značaja da vaš fokus bude na razvijanju ljubavi prema „neprijateljima“.

To naravno ne znači da treba da prestanete da volite one koje ste već zavoleli. To samo znači da malo pomerimo fokus, da izoštrimo svoj objektiv ka „neprijateljima“.

4. KORAK: ISTRAJNOST. Često krenemo, pa stanemo. Mnogo je razloga, a među najvažnijim je opet, kao i kod 2. koraka: lenjost, u saradnji sa dominacijom Ega.

Ali, pošto smo mi već napravili taj korak, i shvatili kakve nam beneficije donosi razvod od lenjosti i skeptičnosti, ISTRAJNOST će biti manji problem.

Ovde definitivno treba isključiti čuveni motivacioni program JA TO MORAM. Umesto njega, uključite program JA TO HOĆU, jer smo JA TO MOGU već savladali pri prvom koraku.
Proverite da li ste zaista napravili ovaj korak, ili možda lažete sebe, tako što ćete videti da li sa zadovoljstvom izgovarate: Ja volim svog “neprijatelja“.

5. KORAK zove se ZAHVALNOST. I mada je poslednji, to ne znači ni da je najlakši, niti da je najteži.  

Biti zahvalan na svemu, na svakom postignuću, pa tako i na ljubavi prema „neprijateljima“ nije nekakva puka formalnost.

Biti zahvalan na svakom učinjenom koraku, a ne samo na ostvarenju cilja jeste ono što nam daje dodatnu energiju i dodatnu snagu.

Zahvalnost ne treba da krijete u sebi. Pokažite je. Isijavajte. Svetlite zahvalnošću. Iskažite je malim, ali vrednim ritualima.

Nije od najvećeg značaja kako će glasiti adresa ka kojoj je upućena vaša poruka zahvalnosti.

Onima koji su već zavoleli barem neke svoje „neprijatelje“ ovde će biti potrebno mnogo manje reči. Oni već znaju zašto je zahvalnost šlag na torti ljubavi prema „neprijateljima“.

A znaćete i vi, naravno, kad učinite ovih 5 dragocenih koraka.   

Onima koji u ovom tekstu nisu prepoznali nikakvu senzacionalnost izvinjavam se što su očekivali mnogo. Očekivanja nas, valjda znamo, najčešće vode u razočarenja. Pa je od najvećeg značaja i da u koračanju ka ljubavi prema „neprijatelju“ iz priručnog prtljaga izbacimo ovaj nepotrebni teret.

Bez očekivanja, naš cilj će mnogo lakše biti dostignut.  
         
U to ime,

Živeli! 

trener@umpasrce.com

1 коментар:

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com