Pages

ŠTA DA RADIMO KAD NAS NE RAZUMEJU? LEKCIJA 1-3.





„Mene niko ne razume“, reči su vrlo česte na usnama tinejdžera. I svakako da ih treba razumeti. I tinejdžere, i sve te njihove probleme. Ali, šta ćemo kad ove iste ili slične reči čujemo od onih koji su, makar po rodnom listu, duplo ili višestruko stariji od naših dragih tinejdžera? Da li ste i vi, ili neko vaš, jedan od njih? Evo nam prve tri lekcije...


Otkud kod nas ova pojava? Da li to znači da smo se negde zaglavili u ličnom razvoju? Ako već primećujemo da drugi ne razumeju tinejdžera koji ima 30, 40 ili 50 i neku, da li tog istog tinejdžera u nama mi razumemo: otkud i zašto je tu, zašto je zakasnio na voz svoje sreće, zašto ne poštuje nikakve autoritete itd?

Lekcija 1: Nauči da razumeš druge, i kada tebe „baš niko“ ne razume.


Ovo je vrlo jednostavna lekcija, koja nas uči da živimo bez očekivanja i da ne trgujemo razvojem sopstvene svesti.

Ali, ako kažemo da je jednostavna, to ne znači i da je laka. 

Pre svega zbog toga što se našem usvajanju ovih principa neće suprotstaviti niko spolja, nego jedan naš „unutrašnji neprijatelj“. To naše čuveno Lažno Ja, koje je vrhunski manipulator, sve će učiniti da nikad ne razumemo zašto bi trebalo da mi razumemo one koji ne razumeju nas. Jer to ponajviše ugrožava Njega.

A mi to „samo“ treba da prepoznamo i izaberemo - put bez očekivanja.

Lekcija 2: Nauči da razumeš, a ne samo da kapiraš.


Na prvi pogled izgleda kao igra reči. A zapravo je reč o suštinski različitim nivoima razumevanja.

Da, mi i te kako možemo razumeti i kad ne kapiramo. Npr. kad to intuitivno osećamo, a nemamo nikakve iskustvene ovoživotne informacije da bismo - kapirali. Ovaj nivo razumevanja donosi nam mnogo više mira u duši nego onaj koji nam sugeriše naše „sveznajuće“ Lažno Ja.

Školovanje i negovanje intuicije je put kojim se dolazi do savladavanja ove lekcije. A da bismo je odškolovali i odnegovali, potrebno je da – još jednom - uspostavimo odgovarajući odnos sa našim Lažnim Ja. Da umesto da nam šefuje, postane naš službenik.

Lekcija 3: Nauči da koristiš sve šanse (za razumevanje drugih).


Postoje npr. oni koji su „slavni“ po tome što ne koriste ni stopostotne šanse. Pa se posle kaju i očajavaju. Potom, postoje oni koji čekaju samo stopostotne, ali i kada dođu - oni ih ne vide. Pa potom druge okrivljuju i kinje zbog te sopstvene slabovidosti. Naravno da postoje i razni drugi „golgeteri“ i „košgeteri“ koji (jako) liče na dosadašnje vas. 

  • Da bismo koristili šanse (za razumevanje drugih), najpre je potrebno da ih i vidimo.


Za to nam je potrebna dobra koncentracija. Ona se postiže redovnom vežbom povezivanja sa ciljevima koje smo prethodno kvalitetno definisali. 

  • Potom je potrebno i da reagujemo pravovremeno.


Za to nam je potreban trening proaktivnosti, a to znači trening iz komunikacije. Budnost je ovde od velikog značaja. 

  • I na kraju, potrebno je da efikasnost postane naša rutina. 


Za to nam je potrebno stvaranje visokog nivoa samopouzdanja, kao stabilne rutine. Tu će nam naše Lažno Ja dobro doći kao vredni službenik.

Kada savladate ove tri lekcije, budite sigurni da će se vaše poimanje razumevanja toliko promeniti da ćete primetiti kako vas drugi („odjednom“) i te kako razumeju.

Nego, nekako se sve vrti oko našeg Lažnog Ja. A kako vi stojite s njim?

Bilo bi mi drago da svoja iskustva podelite sa mnom, ili da mi pišete na mejl, ili u prostoru za komentar ispod ovog teksta.

U to ime,

Živeli!

            

  

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com