Pages

ŠTA DA RADIMO KAD NAS NE RAZUMEJU? LEKCIJA 4-6.





Često se svađamo? Izbegavaju nas? Gubimo prijatelje? Sve su to simptomi koji nam ukazuju na ozbiljan problem - nerazumevanje. A gde nema razumevanja, ljubav često biva zamenjena netrpeljivošću, čak i mržnjom. Šta preduzeti?


U prvom delu ovog teksta izložio sam tri važna pristupa u rešavanju ovog problema. Da ne bismo izgubili nit, odmah nastavljam u istom smeru, objašnjenjem još tri bitna aspekta  (ne)razumevanja...

Lekcija 4: Ne budimo reaktivni.


Veoma je važno da naučimo kako da odložimo svoju reakciju. Neophodno je sačekati, promisliti (jer jutro je, kaže narod, pametnije od večeri), a zatim , u sebi, od svog unutrašnjeg vodiča potražiti odgovor na izazov. 

Razumevanje i reaktivnost su uglavnom suprotstavljene akcije.

Iako neki vole da svoju (vrcavu) inteligenciju iskazuju munjevitim odgovorima, oni takvim ponašanjem pre škode razumevanju sa drugima, nego da su sebi priuštili vreme za detaljniju analizu situacije. Ne smemo zanemariti pozitivan učinak umirivanja misli; treba dati priliku intuiciji da nas snabde adekvatnim odgovorom.

Tada će nas sasvim sigurno bolje razumeti.

Lekcija 5: Razlikujmo razumevanje od opravdavanja.

Vrlo je važno da zapamtimo ovu lekciju. Molim sve one koji još nisu počeli da primenjuju ovo pravilo, da to što pre pokušaju. O razlikovanju razumevanja od opravdavanja pisao sam u drugom tekstu na ovom blogu, ali osvrćem se na to iznova, jer ,,repetitio mater studiorum est” - ponavljanje je majka znanja. 

Ako nekog razumemo, to ne znači da i opravdavamo ono što on (ne) govori, (ne) radi... Ta dva pojma ne treba mešati! Ako treba, sagovorniku to možemo i posebno naglasiti, kako bismo bili što jasniji. 

Da nas bolje razumeju.

Lekcija 6: Budimo jasni i sebi i drugima.


Sa što manje reči iskažimo ono što želimo da drugi razumeju. Osetimo snagu reči: „Žao mi je“, „Hvala...“, „Razumem te“.

Neka naš glavni moto u tom cilju bude: manje je više.

Pa tako i dužina ovog teksta...
U to ime,

Živeli!      

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com