Pages

ČEŠETE SE TAMO GDE VAS NAJVIŠE SVRBI? GREŠKA. EVO ŠTA TVRDI SAVREMENA NAUKA.






Staroj narodnoj izreci „Svako se češe tamo gde ga najviše svrbi“ izgleda da je odzvonilo. Jer, savremena nauka je zauzela suprotno stanovište. Uostalom, ako smo već uspeli da uništimo gotovo svu sopstvenu tradiciju lečenja, i prigrlimo naučnu kao jedinu, zašto bi stare izreke bile izuzetak? Evo šta nam pakuju... Pazite, reč je o našoj koži.

Da stvar nije nimalo neozbiljna, pobrinula su se najpopularnija sredstva informisanja, pa je u udarnom terminu nacionalne TV, objavljen sadržaj sledećeg tipa:

„Vodeći naučnici uglednog naučnog instituta iz Pensilvanije sproveli su istraživanje na nekoliko hiljada ljudi koji se češu tamo gde ih svrbi i zaključili da je apsolutnoj većini njih posle toga bilo lošije nego pre češanja. Na skali od jedan do deset, procenat onih koji su tvrdili da im je bilo užasno (9-10) je 44%, jako loše (7-8) 22%, loše (5-6) 19%, lošije nego pre češanja (3-4) 11%, isto (2) 3% i bolje (1) 1% ispitanika. Zato smo u goste doveli našeg vodećeg eksperta za češanje prof.dr Češka Češagića, koji će dati svoje relevantno mišljenje o ovom naučnom istraživanju“.

„Odmah da vam kažem da se ja apsolutno slažem sa kolegama iz Pensilvanije, jer smo i mi vršili slična istraživanja i došli do sličnih rezultata, samo što smo u ovoj našoj oskudici u nemogućnosti da ta istraživanja budu tako masovna, tj. naučno priznata. Pardon, ovde nije reč o mom slaganju ili neslaganju, nego o statistici kao egzaktnoj nauci. To da se češanjem tamo gde nas najviše svrbi uzrokuju samo dodatni problemi, jeste zdravorazumski, i valjda je svima jasno, počev od ujeda komaraca, kožnih bolesti, kao što je šuga i slično. I niko, kao što i sami shvatate, ne treba da vam podnosi naučne dokaze da će, kad češemo mesto gde nas je ujeo komarac, taj problem biti još veći. A još gore je, kao što znamo, sa šugom... 
Treba li dalje da objašnjavam?“, bio je vrlo uverljiv eminentni gost.

A onda je, u hroničnom nedostatku vremena za nepolitičke teme, voditeljka dnevnika uzbuđeno najavila: „Više o ovoj temi govorićemo u našoj specijalnoj emisiji posle ovog dnevnika, pod imenom: ’Tuđa ruka svrab ne češe’, u kojoj će gosti, pored prof.Češagića biti i drugi naši eminentni stručnjaci iz oblasti češanja, ali tu će biti i eksperti za grebanje, laktanje i druge srodne oblasti... Očekuje se uključenje uživo i našeg premijera, jer i on ima šta da kaže na ovu goruću temu, koja zaokuplja pažnju celokupne svetske javnosti“.

Treba li reći da su u reklamnim blokovima pre, u toku, i posle emisije, najveći broj sekundi otkupili proizvođači svakojakih ulja i krema protiv svraba? Ali i farmaceutske kompanije koje nude lekove za umirenje nerava, proizvođači lakih (omamljujućih) alkoholnih pića...

Treba li naglasiti da gledaocima koji su želeli da kažu kako su ovo sve izmišljotine, tj. manipulacije, i da je glupo na ovako manipulativan način govoriti o jednoj dvosmislenoj temi, nije bilo dozvoljeno da se uključe u program?

Treba li trošiti energiju što je (tome) tako?

I šta onda? Pa ništa. Isključite TV, ne čitajte tiražne novine, zaboravite na internet portale...

I češite se – ne tamo gde vam drugi kažu, nego po sopstvenom osećaju. Iskusite to tradicionalno zadovoljstvo. 

I preuzmite konačno odgovornost za sopstvenu kožu. To je ipak najbolji izbor.  

U to ime,
Živeli! 
..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com