Pages

NAŠ NAJVEĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM NIJE NAŠA BOLEST. NEGO NJENA 3+1 LIČNA ASISTENTA.





Pretpostavljam da ste i vi makar jednom u životu čuli izreku „O, lenjosti, gora od bolesti“.  I da ste onda, smatrajući je dosadnom porukom onih koji bi da prekinu vaše uživanje, nehajno odmahnuli rukom, i nastavili - da uživate. Ovo je samo jedan od četiri asistenta bolesti, koji će nas sasvim sigurno dovesti u njenu ordinaciju, a o kojima će biti reči u ovom tekstu....


Iako je oduvek poznato da je najveća mudrost u najjednostavnijem, naš dragi um nas uvek vuče ka komplikovanijem, pa se po desnom uhu obavezno češemo levom rukom, preko glave. Kako i u svemu drugom, tako i po pitanju zdravlja. Zašto to sebi radimo, te odbijamo da vidimo ono što je očigledno, odgovor sasvim sigurno nije jednoznačan, ali evo pokušaja da zajedno dođemo da mogućih jednostavnih odgovora na to „teško“ pitanje.

1. ASISTENT ZVANI PREDRASUDA, ILI... Ja imam stav po tom pitanju, i drugi me ne zanima.


Krutost prouzrokovana predrasudama jedan je od osnovnih zdravstvenih problema.

ČESTI OBLICI: To je nerešivo... To je nemoguća misija... To je za mene završena priča...

Nasuprot tome, kapacitet tj. spremnost da čujemo i razumemo neistomišljenika, drugi pristup, drugi način... izvanredno je lekovito sredstvo.

2. ASISTENT ZVANI LENJOST, ILI... Nemoj (mi) sada o tome.

Inertnost, uzrokovana lenjošću uma i tela, nije samo žderač našeg vremena, nego i svih naših ukupnih potencijala. A njih je uvek više od ostvarenog kapaciteta za zdravlje, tj. srećan život.

ČESTI OBLICI: Od sutra ću... Od ponedeljka ću... Od idućeg meseca...

Motivisana aktivnost, praćena afirmativnim odnosom prema postavljenim ciljevima, jeste lek protiv nezdravog delovanja ovog snažnog asistenta.

3. ASISTENT ZVANI STRAH, ILI... Nemoj samo o tome da pričamo.


Teme koje nas plaše da o njima i razgovaramo, tek su vrh ledenog brega naših strahova od nepoznatog, jačeg od nas, zloćudnog itd.

ČESTI OBLICI: Meni je jako neprijatno da o tome i mislim... To za mene ne postoji... Ima i veselijih tema...   

Kapacitet da pogledamo u sve što se desilo, i što se dešava, bez sumnje će doprineti zaštititi od bolesti, ili će nam pomoći da je ispratimo iz sopstvenog života.

3+1. KOORDINATOR ASISTENATA ZVANI EGO, ILI... Nemoj meni o tome da pričaš.


Naš Ego, u ulozi Sveznajućeg Lažnog Ja, zadužen je u najvećem broju slučajeva za odbranu postojećeg stanja. On će se u tom cilju sasvim sigurno postarati da sinergija prethodno opisana tri asistenta što više dođe do izražaja.

Sposobnost da sopstveni Ego iz uloge zlog gospodara postavimo u poziciju vernog sluge doneće nam oslobađanje zarobljenih odbrambenih zdravstvenih potencijala, tj. šansu da aktiviramo našeg unutrašnjeg besplatnog lekara, u javnosti poznatijeg kao – imuni sistem.

Svi mi imamo nesumnjivo velike potencijale za negovanje sopstvenog zdravlja. Većina ima manje ili više srozan kapacitet. Bolest i nije tako veliki problem ako joj pristupimo bez društva pomenutih asistenata...

Donesite odluku da svoj kapacitet dovedete do optimuma!

U to ime,
Živeli! 
..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com