Pages

ZAŠTO NAM SE PRETERIVANJE STALNO OTIMA, I KAKO DA GA UKROTIMO?






Kada nam svi kažu da preterujemo, a mi to ne vidimo, ili ne želimo da priznamo, odnosi sa drugima počinju da se komplikuju, te nastupa neminovna neravnoteža u našem svakodnevnom životu. Pa nam na vrata zakuca bolest, sa vrlo širokom lepezom simptoma. Ali, čak i kada vidimo da preterujemo, tj. sami sebi to priznamo, to ne znači da je problem rešen. Nipošto. Zašto je tako i kako s tim dalje?


Da bismo prestali da preterujemo, a tu mislim na učestalo ili redovno preterivanje, a ne na retka ili povremena iskakanja iz ravnoteže, nije dovoljno čak ni doneti odluku: prestaću! Jer, sigurno već znate primere onih koji te odluke stalno i brzo donose i isto tako ih, još brže, neprestano – krše. Niste valjda među njima?!

Zašto?

Razlozi mogu biti vrlo skriveni, ukorenjeni čak i u manjoj ili većoj dubini našeg porodičnog stabla, što ne znači da na njih ne možemo uticati, ali su isto tako neretko i vrlo jasno vidljivi u našem gnezdu primarne porodice, u odnosima prema našim roditeljima, pre svega.

Biti snažan u poštovanju sopstvene odluke, i sprovesti je u delo, to znači imati u sebi dovoljno kapaciteta da se odoli svim podrivajućim uticajima koji rovare u našoj podsvesti, a to su svakovrsna traumatična iskustva, često potisnuta iz želje da budu zaboravljena, kao i njima ili drugim događajima izazvane griže savesti.

Takav rad, koji podrazumeva i neminovno uravnoteženje odnosa prema sopstvenim roditeljima (makar u sebi!!!), jeste izazovan proces, u kojem se pojavljuju i vidljive i nevidljive prepreke.

Dakle, rad na razrešavanju vrzinog kola preterivanja nije nimalo naivan i traži istinsku posvećenost, ali i veru da je do izvora tog problema moguće stići.

A kad do izvora stignemo, onda je i put do ravnoteže uveliko olakšan. Zapravo, pola puta je već pređeno.


U to ime,
Živeli!




..........


GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com