Pages

PLOČICE KAO CILJ I TRBUŠNJACI KAO PUT – LIČNOG RAZVOJA




Da, mnogi od nas bismo voleli da imamo pločice umesto neuglednog stomaka.  Ali, gle – jako nas mrzi da radimo trbušnjake? Dosadni su. I naporni. I ne daju rezultate odmah. A mi bismo hteli i sve, i odmah! Otuda i nebrojeni saveti: kako – lako! A većini nije lako, iako je - jako jednostavno.


Eh, pa baš si otkrio toplu vodu, zaključiće većina, i odjuriti dalje u svojoj uobičajenoj žurbi za - nečim novim. Pa neka ih, neka jure, to je njihovo. Ovog trenutka, mene zanimate isključivo vi, dragi moji, koji ćete ipak ostati da čujete priču do kraja. Priču, naravno, ne (samo) o pločicama i trbušnjacima, nego mnogo šire, o našim željama, snovima, a naročito o ciljevima, razlozima zašto se ne ostvaruju, i načinu kako da se ostvare.

Lepo je to kad imamo izvajane mišićne pločice na stomaku (rectus abdominis), nema sumnje. I ne samo zbog fizičkog izgleda. Nego i zato što one, u sprezi sa leđnim mišićima, koje nam takođe valja vežbati, čine našu dragu kičmu stabilnom. A značaj stabilnosti kičme valjda ne treba posebno naglašavati.

Ali, ja ću ovog puta ipak više pričati o nešto malo drugačijim vežbama, i malo drugačijim ciljevima, i malo drugačijoj kičmi našeg postojanja.

Često koristim u praksi ovu paralelu sa pločicama i trbušnjacima sa vežbama u ličnom razvoju. Jer mislim da je svima jasna.

Pa kad mi oni kojima pomažem na tom putu „zakukaju“ kako im je teško da (kod kuće) mentalne vežbe rade svakodnevno i redovno, da je to naporno i pomalo dosadno, obavezno ispoljim razumevanje za taj problem. I kažem im da u tome nipošto nisu u manjini. Baš kao što nisu u manjini ni oni koji slično misle o vežbanju - trbušnjaka.

Ali im, istovremeno, podsećajući ih na značaj postizanja njihovog cilja, svojevrsnih snažnih mentalnih „pločica“, skrenem pažnju i na značaj redovnog praktikovanja mentalnih „trbušnjaka“, baš kao što je i za one koji žele fizičke pločice izbegavanje trbušnjaka – pogrešan put...

I naravno da svi shvate ovu jednostavnu poruku. Pogotovo ako je iskazana na odgovarajući način.

Ruku na srce, i mentalni, baš kao i telesni „trbušnjaci“, nisu atraktivne vežbe. Ali su zato rezultati njihovog redovnog praktikovanja, mentalne, baš kao i fizičke pločice, višestruko korisne u svakodnevnom životu.

A ako su fizičke pločice, između ostalog, zaslužne i za stabilnost naše fizičke kičme, još više su naše mentalne „pločice“ zaslužne za stabilnost naše psihe, uma u celini. Treba li da postoji jači motiv?

Većina naših želja i snova i ostaće, dakle, samo samo sasušeni plod na stablu naše mašte, ako se blagovremeno ne protegnemo i ne dohvatimo ih. Baš tako će biti i sa apsolutnom većinom naših ciljeva ako ne prihvatimo značaj redovnog praktikovanja mentalnih vežbi.

Na kraju, napominjem da postoje i određene cake i finese koje ove vežbe mogu da učine i zanimljivijim. Poput priključivanja određenih elemenata stvaralačke imaginacije. Ali, najpre je potrebno da donesemo jasnu i snažnu odluku da ćemo krenuti sa vežbanjem. Sve ostalo se, verujte mi, rešava - u hodu.

U to ime, 
Živeli!
..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com