Pages

VOLIMO LI SEBE? AKO NE, ZAŠTO? AKO DA, KAKO?



Kada biste napravili privatnu anketu na temu „Da li voliš sebe?“, verujte da biste se veoma iznenadili njenim rezultatima. Ljubav prema sebi uopšte nije tako laka tema kao što nam zvuči u prvi mah. A čemu nas vodi stanje ne-ljubavi prema sebi?


Da, većina anketiranih na ovo pitanje ne odgovara kratkim i jasnim: „Da“. Najveći broj zaobilazi odgovor, najčešće iz sledećih razloga:

a) traže dodatno objašnjenje za ovo naizgled jednostavno pitanje, moleći vas da im kažete šta to uopšte znači ljubav prema sebi;
b) objašnjavaju vam da je ljubav prema sebi sebična, da je važnije voleti druge;
c) rasplaču se da su vaspitavani da svu svoju ljubav poklanjaju drugima, a njima – šta ostane...

Čemu to vodi?

Uglavnom, hroničnom nezadovoljstvu sobom i sopstvenim životom... I ne-ljubavi prema drugima.

U mnogim duhovnim školama ljubav prema sebi samom je u centru pažnje, pitanje koje prethodi svim drugim pitanjima. Kaže se, tako, da se drugi i ne mogu voleti (takvi kakvi jesu), dok ne zavolimo sebe (takve kakvi jesmo).

Zato, ne čekajmo da nas neko drugi anketira. Postavimo sebi pitanje „da li ja volim sebe?“, čim pre, i odmah mu, ako je odgovor „da“, dodajmo i ono: „kako?“.

Jer, u tom kako volite sebe, biće i čarobna formula za ljubav prema drugima. Ako iz ljubavi prema sebi skliznete u sebičnost i narcisoidnost  npr, što se danas neretko dešava, to je jedno. Ali ako zaplivate u okean razumevanja i empatije, to je nešto sasvim, sasvim drugo.


Izbor je vaš, sa svim njegovim plusevima i minusima. 

..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com