Pages

ŠTA JE TO REAKTIVNOST, I ZAŠTO JE ONA LOŠ IZBOR ZA NAS




Eksplozivnost, tj. reaktivnost je jedna od vrlo problematičnih ljudskih osobina. Potreba da se odmah uzvrati (istom) vatrom, jer samo tako pokazujemo da nismo poraženi, zapravo je tinejdžerska potreba odraslog čoveka. I tu nipošto nije dovoljno izbrojati do tri, ili do deset. Pravi rezultat se, provereno, postiže ozbiljnijim odlaganjem reakcije... 



Najpoznatija izreka koja bi mogla da se upotrebi u razjašnjenju ovog problema jeste ona – jutro je pametnije od večeri. Tj. da pustimo da prenoći. Jasno je da ovde nije reč samo o prednosti ovog ili manjkavosti onog doba dana. Mada bi neki od nas i to uključili u objašnjenje efikasnosti ove tehnike.

Ovde se pre svega misli na lekovitost noćnog reprogramiranja našeg – emotivnog naboja. Jer će on retko kada ostati istog intenziteta i nakon prespavane noći.

Odluke donete pod emotivnim nabojem nam gotovo nikad ne donose kvalitetan ishod. Pa čak i kad se učini da smo u prvi mah odneli prevagu ili pobedu, već sutradan ista ta pobeda u velikom broju slučajeva daje sasvim drugačiju sliku. Čak i poraznu. Tu vam je nedelotvorna i ona čuvena priča o - nužnosti samoodbrane.

Bolje je posegnuti za razumom i razumevanjem, a ne za (uzavrelim) umom i pobedom po svaku cenu. Terazije, a ne mač.

Donošenje odluke pod emotivnim nabojem ne samo da nije pametnije, tj. mudrije. Odricanje od njega je i pitanje viteštva, odnosno kvalitetnijeg razumevanja problema, pa tako i one osobe koja je deo tog našeg problema.         

..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com