Pages

PREPUNA ŠOLJICA ČAJA / ZEN PRIČA




Zen je japansko ime grane mahajana budizma koja je nastala u Indiji pod imenom "dhyan", a iz Kine se, pod nazivom "chan", proširila u Vijetnam, Koreju i Japan. Većina onih koji se bave zenom smatraju ga načinom meditacije, a neki i religijom, filozofijom, načinom života ili umetnošću. 
Ova škola sebe smatra čuvarem i prenosiocem žive mudrosti koju je Buda, probuđeni, dosegnuo sedeći u meditaciji pod bodi drvetom. Zen naglašava upražnjavanje dharme i iskustvene mudrosti, koja se između ostalog postiže zazen meditacijom, radi postizanja probuđenja. 

Um Pa Srce

5 коментара:

  1. Baaaaas lepo! Ovo me podseca... kada sam bila mala, slusala bih radio price i na taj nacin ulazila u svet odraslih, jer price su bile za njih. Ovu sam odavno cula, ali uvek je lepo se iznova podsetiti. Hvala! Eh, kada bi to bilo lako, isprazniti um kao solju caja, no, "lekovito" je i podsetiti se sta treba da se cini ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Drago mi je da sam Te podsetio, Sandra. Podsećanje je jednako vredno kao i otkrivanje. Naročito kad budi jake (pozitivne) vibracije. A pražnjenje uma, od opterećujućih sadržaja, i nije tako teško. Postoje odlične, efikasne metode i prakse :)

    ОдговориИзбриши
  3. Da, zato i zahvaljujem na podsecanju i budjenju pozitivnih vibracija. Znam da ti znas efikasne metode, ali meni je ipak to malo teze od prisipanja solje :)

    ОдговориИзбриши
  4. Sad ovaj naš dijalog možda izgleda i kao neka, što bi u mom zavičaju rekli, montiruša :) Ali, za one kojima ne izgleda, rekao bih da si ti i te kako vešta i nezasita u prisipanju, ali da si prosipanje radila "krivom rukom", na "krivu stranu" ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Hahahaa, pripisanje :) Ali dobro si to primetio! Nije montirusa, ja sam samo ponosna sto Te poznajem i sa radoscu i divljenjem pratim Tvoje pisanje, bilo da je to casopis Zdrav zivot, njegov internet portal ili Tvoj blog i jednostavno imam ponekad potrebu to i napisati :)

    ОдговориИзбриши

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com