Pages

BOJITE LI SE HLADNOĆE? EVO KAKO DA NA VRLO JEDNOSTAVAN NAČIN PREVAZIĐETE OVAJ STRAH...


Neki to vole vruće, kaže naslov holivudskog klasika. I teško je ne složiti se s tim. Naročito kada su veliki minusi, kada se oni koji se jako boje hladnoće neprestano tretiraju vrućim, ili makar toplim. I ne pada im na pamet da i solidno obuveni, a nekamoli bosonogi, prohodaju po snegu. A šta tek reći o lizanju sladoleda na minusu?! Da li je to dobra taktika?


Da ne pominjemo ovde kulture koje u svrhu čeličenja neguju tradiciju kontrastnih izlaganja visokim i niskim temperaturama (raznovrsne saune, kupatila, kontrastna tuširanja...), ili naprosto svesno i redovno svoje telo izlažu ekstremno niskim temperaturama (kupanje u ledenim rekama, jezerima i morima).

Imamo mi i ovdašnje manifestacije sličnog čeličenja – uglavnom, u režiji crkve. Ali, jednodnevne manifestacije, a ne i redovnu zdravstveno korisnu zimsku praksu. Jer, najčešće se sa naših usana čuje famozno – brrrr.

A možda bi se, kada bi neko izračunao koliko novca se gubi usled epidemija, i koliko se novca troši na lečenje od gripa i sličnih virusnih (a zašto ne i bakterijskih) oboljenja, izrodila i plemenita, ali i sasvim sigurno profitabilna akcija da se više novca ulaže u razvoj zdravstvene svesti.

Pa evo i konkretnog predloga. Zamoliti našu baljšaju slovensku braću, da nam pored postojeće pomoći (u energentima, i oružju, uglavnom) predoče koliko se njihova tradicionalna praksa čeličenja odražava na zdravlje tamošnjih ljudi. Oni su to sigurno i naučno proučili, ne brinite.

A dok čekamo da se to i desi, da ne bismo sedeli skrštenih ruku (i nogu), predlažem vam da svoj elementarni strah savladate sledećom jednostavnom Anti-Ego vežbom.

Dobro se obucite i izađite na sneg. Na noge obujte toplu obuću, ali i zgodnu za skidanje i ponovno obuvanje. Isto važi i za čarape.

Prošetajte do mesta gde vas niko neće omesti u ovoj vežbi. Neka sa vama bude samo neko ko će vas potpuno podržati i pomoći vam da sve obavite na što lakši način. Idealno je i da vam se ta/j pridruži u ovoj vežbi. Potpuno očaravajuće je da to bude ljubavni par.

Potom se izujte i stanite samo nekoliko sekundi bosi na sneg. Smejte se tih nekoliko sekundi. Ne preterujte prvi put sa dužinom. Nakon toga se brzo obujte, i prošetajte. Nastavak smejanja nipošto nije naodmet.

Ova vežba će učiniti nekoliko dobrih stvari za vas:

1. pobedićete svoj (ukorenjeni, a u najvećem broju slučajeva nepotrebni) strah od hladnog;

2. pobedićete - makar nakratko - svoj Ego;

3. zakoračićete u novu dimenziju zdravlja, koja će vam dati podsticaj za nove male, ali i za vaše zdravlje važne podvige.
Budite svoj mali heroj! Iskoristite prvi sneg za ovu vežbu. I javite mi kako je prošlo...

U to ime,
Živeli!

NAPOMENA: Ova vežba nije za pametnjakoviće koji znaju sve i o svemu.

..........

GoKo

Um Pa Srce

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com