Pages

KAKO DA OKRENEMO PLOČU I SA ŽELJA I SNOVA PREĐEMO NA - KONKRETNE CILJEVE. 4+1 PREDUSLOV DA TO URADIMO KAKO TREBA.





Većina nas - želi  i sanja. Ali nam se želje nekako retko ispunjavaju, a snovi još teže ostvaruju. I jako nas pogađa kad vidimo kako se onim drugim dešava obrnuto, te ih automatski proglasimo - miljenicima sreće. A šta ako stvari stoje „nešto“ drugačije? Šta ako su oni, zapravo, svoje zamisli, vrlo slične našim, pretvorili u jasne ciljeve? U čemu je razlika? I zašto bismo, i kako, isto to mogli i mi?


Najpre da raščistimo sa prvom dilemom, ako ona postoji i kod vas. Život koji se živi u skladu sa ciljevima je onaj život u kojem manje čekamo da rešenja dođu odnekud, a više radimo na njihovom ostvarenju. Ciljevi za razliku od želja traže našu posvećenost, traže da budemo aktivniji. Od nivoa naše posvećenosti uveliko zavisi i mogućnost njihovog ostvarenja.

Ali, pre nego što krenemo dalje, potrebno je da ispunite još jedan – 5. preduslov. Po važnosti – možda i prvi. A to je da iz svoje glave eliminišete pojam – baksuz. To za vas više neće postojati. Još bolje, reći ćemo da vam se – priviđalo. Od sada pa nadalje, vi ćete život gledati drugim očima. U kojima će umesto privida (baksuzluka) postojati – uvidi (razumevanja).

A sad da vidimo i koji su to preostali preduslovi:

1. Da naši ciljevi budu postavljeni iz stvarnih potreba, a ne da budu rezultat nepromišljenih želja.
Šta ovo znači? Pa, uglavnom to da puno toga projektujemo isključivo iz glave, a ne da osetimo potrebe čistog srca, tj. duše. Kada to osetimo, i naši ciljevi će se lakše ostvarivati.

2. Da naši ciljevi budu dorečeni, ali i jasni, i to ne samo nama, nego i drugima.
A ovo? Ovo znači da se vrlo često, zbog brzopletosti, suočavamo sa onim „Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari“.  Ili sa onim da je nešto čak i nama samima dvosmisleno. Pa kako onda da nas drugi razumeju?

3. Da u postavljanju ciljeva budemo hrabri, ali ne i megalomani.
Ovde je reč o samopouzdanju. Koje svakako treba da bude u gornjoj polovini skale vrednosti, ali ne i takvo da neprestano diktira veliki raskorak između potreba i mogućnosti...

Da svaki cilj ima svoj jasan vremenski okvir. m
Cilj nije cilj ako ga ne upristojimo nekim vremenskim okvirom. Što ne znači da smo ključ tog okvira u istom trenutku bacili u reku. Ključ će biti kod nas, i mi ćemo svakako taj okvir, pod određenim uslovima, moći i da proširujemo. Ali, ne svaki čas, i ne iz straha, nego iz novih – uvida...

Pa bi onda red bio i da celu priču uokvirimo pojašnjenjem pojma uvid. Uvid je ne samo antipod privida, pa da nam se ne priviđa, nego da smo – uvideli. Da nam je zasvetlila lampica iznad glave. Da nam se desilo nekakvo manje – prosvetljenje. 

Svaki uvid je divna prilika za učenje. Svakom dostupna. Samo je prethodno potrebno razbistriti um...

A ni to nije komplikovano. Naprotiv.

U to ime,
Živeli!

..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com