Pages

O REŠIVOSTI SVAKOG PROBLEMA. I O NAŠIM STRAHOVANJIMA DA NAŠI IPAK NISU. TRI KORISNA SAVETA.




Vrlo često čujemo ponešto o nerešivim, nepremostivim, nesavladivim problemima i (po)teškoćama. Iz usta naših bližnjih, ili iz svojih, svejedno je. I znamo da iza toga najčešće slede pokušaji njihovog ignorisanja, zataškivanja, potiskivanja...

A znamo dobro da su problemi tu da se rešavaju, a ne da se guraju pod tepih ili neprestano serviraju drugima na tacni naše kuknjave... Dakle, bez odlaganja.

Ali se mi ipak uzdamo u to da će ih umesto nas rešiti neko/nešto drugi/drugo, i da ćemo se „nekim čudom“ spasti.

Verovanje u čuda dobra je ali ne i dovoljna energija za rešavanje svakodnevnih problema, naročito kada se oni nagomilavaju našim greškama u (ne)činjenju.

Zato, hajde da vidimo kako da sebi pomognemo da ne bismo došli u ono poznato stanje panike: kuku meni, šta ću sad?

1. Problem(e) sagledati bez povišenog emotivnog naboja.  Često to smetnemo s uma. A to nije dobro. Počev od onog „u strahu su velike oči“, pa do „jutro je pametnije od večeri“, dobro je pre sagledavanja napraviti neku vrstu intermeca. U vidu vežbe svesnog disanja, kroz molitvu, meditaciju... šta je kome najbliže, ili makar kroz oduvek korisnu – prespavanu noć. 

2. Pogledati na svoj(e) problem(e) iz drugog ugla. Iz onog koji isključuje automatsku osudu sebe ili drugih, ali i koji ne praktikuje odobravanje sopstvenih ili tuđih previda, grešaka i sl. Razumevanje odakle izviru naši problemi, a da pritom nikog ne osuđujemo, ali da istovremeno i nikom ne odobravamo to što (ne) čini, mnogo će nam pomoći u rešavanju problema.

3. U svrhu rešavanja problema postaviti jasne, vremenski definisane ciljeve. Ovde se često zakočimo u - željama. U pustim željama da će se stvari rešiti samo zato što mi želimo da se one reše. Greška. Definisani cilj (hrabro ali i realistično, jasno, vremenski određeno, sa afirmativnom energijom u sebi), inspirisaće većinu nas da krenemo u njegovu razradu, a potom i u ostvarenje. Aktiviraće nas.

Već vas vidim kako zavrćete svoje rukave... Samo napred. Tu sam, rame uz rame, uz vas.

U to ime,

Živeli!

..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com