Pages

ČUJETE LI SVOJ UNUTRAŠNJI GLAS? DA LI GA TADA POSLUŠATE, IGNORIŠETE, ILI GA SE UPLAŠITE?




Svi smo to valjda bar ponekad čuli, osetili. Kao nešto što dolazi iz nas, ne iz glave, nego iz nekog drugog centra, iznutra, neki će reći – iz duše. Taj signal ili glas koji nas opominje, koji nam usmerava pogled, a ponekad i jasno kaže: uradi to i to. 

Nauka smatra da ovaj fenomen nema objektivni značaj. Valjda zato što ga je nakon svih silnih proučavanja i dalje jako teško definisati. Ali priznaje njegov značaj u životu pojedinaca, pa neke psihološke studije tvrde da čak i do 90% sopstvenih odluka ljudi donose upravo oslanjajući se na taj unutrašnji glas (?!). Da li je baš tako? I da li je sve to baš – „taj“ glas? Ili smo, što bi se modernim žargonom reklo – istripovali?

Najčešće ga nazivamo - intuicija. Mada direktan prevod ovog pojma ne govori gotovo ništa o tome kako nastaje: gledati na..., paziti na.... Slavni Jung je o ovom fenomenu rekao da je reč o procesu obrade informacija u našoj psihi kojeg nismo svesni, ali da jesmo svesni rezultata tog procesa.

Jer, znamo: on dolazi „niotkuda“. Iz našeg nesvesnog, dakle.

Mnogo lepše je o istome rekao onaj koji je i inače govorio (pesnički) lepo. „Reč je o otkrivanju koje se razvija iz naše duše“, zborio je Volfgang Gete.

A šta je sa onima koji taj isti glas nazivaju unutrašnjim vodičem, pravim ja, šestim čulom...? Da li su oni manje ili više mudri od naučnika, koji se drže toga da je reč o (vrlo nepouzdanoj) intuiciji?

Za efikasnije osluškivanje ovog glasa potrebni su nam i adekvatni životni uslovi. Koje savremeni čovek, jelte, nema. Pa pohađa razne škole, koje ga prevashodno uče tehnikama za umirenje misli. I većina tih škola naglašava da kad uspemo da ih umirimo, da se na taj unutrašnji odgovor ne čeka dugo.

Ali, šta s njim? Opet se nekima od nas nameće pitanje, da li je to stvarno glas našeg dragog belog druga, „anđela čuvara“, ili pak onog drugog, crnog, da mu ime ne pominjemo?

Od mnogo čega zavisi taj stav. A ponajviše od količine strahova u nama. Koje svakako vredi otklanjati, kako nas ne bi ometali, i to ne samo u osluškivanju intuicije-anđela-pravog-ja, nego i u doživljavanju ljubavi prema drugima, prema svetu u kojem živimo.

U to ime,
Živeli!


..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com