Pages

GANDI O SVOM RECEPTU ZA RADOST

Svi danas manje-više njegovo ime izgovaramo kao sinonim mira, postojanosti i nepokolebljivosti. Ali, Mahatma Gandi (1869-1948) je bio mnogo više. Njegovo prezime postalo je poznato širom sveta, ali uglavnom u onome što je ostvario na političkom planu, u pogledu oslobođenja Indije od Britanske imperije. Njegovi politički uspesi zasenili su ono što im je prethodilo, a to su njegove borbe sa samim sobom, rad na sebi i sopstvenom ličnom razvoju.  Jedna od ključnih stepenica u tom razvoju bila je odluka da sa zavetuje na bramačariju, koju najčešće prevode kao čednost, a zapravo se radi o sveukupnoj kontroli sopstvenih čula. Iz te faze donosimo i sledeći lični zapis...


Nije bilo lako Gandiju da se uzdržava od svih slasti i strasti koje su činile njegov život pre zavetovanja (na bramačariju). Ali mu je odluka da krene tim putem, kao što čitamo, donela neprekidno narastajuću radost.
Spremnost na odricanje, povećanje kapaciteta za uzdržavanje, uvek donosi duševnu radost. Pitanje naše spremnosti da u tome nađemo smisao je nešto sasvim drugo.
P.S. Slično je svedočio i naš slavni Tesla. Ali, i kod pogleda na njegov životopis, taj deo se, namerno ili ne, obično ne pominje.

..........

GoKo

Um Pa Srce

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com