Pages

MARFI PROTIV MARFIJA = KAKVE SU TI MISLI, TAKAV TI JE I ŽIVOT


Počinjem namerno od onog Marfija koji je pričao tako da ga većina ljudi, naročito baksuzoljubaca, lako razume. „Kad god može da pođe naopako, poći će!“, navodno je govorio taj Marfi, major Edvard (1918-1990), američki vazduhoplovni inženjer. Ovaj citat ima i širu verziju: „Ako se neki posao može obaviti na dva i više načina, a samo jedan vodi u propast, biće urađen baš na taj način“. Uh što ovo vole da citiraju svi oni koje mrzi da se potrudeee... On im je – zakon. Marfijev zakon.

Ovaj tzv. zakon, valjda nam je svima to jasno, nikada nije dobio ama baš nikakvu naučnu potvrdu. Ali je zato svojom na prvi pogled duhovitom, a nesumnjivo zavodljivom prirodom, lako pronašao svoju (lako)vernu publiku. Baš kao što i šibicari, bez obzira što je njihov trik jeftin, uvek pronađu svoje žrtve. Jer je igra poprilično zavodljiva. Edvardove namere sigurno nisu bile takve - šibicarske.

Kao i svaki posvećeni inženjer, i on je hteo da na svoj, duhovit način kaže nešto u stilu: Triput meri, jednom seci. Iliti - nikad dosta provera. I da da oduška sebi u situacijama kad mu neki eksperiment ne uspe.

On svakako nije imao nameru da se bavi ljudskom podsvešću. Nije to inženjerski teren. Teško je tamo bilo šta izmeriti. Držao se on svoje profesije.

Baš kao što se ni Alfred Nobel nije bavio vojnim idejama kad je osmišljavao dinamit. I nije odgovoran za njegovu kasniju upotrebu u vojne, terorističke itsl. svrhe.

Pa ni Edvard Marfi nije odgovoran što su ga parafrazirali uglavnom oni koji smisao vide u patnji. Oni koji tvrde da će namazana kriška hleba uvek pasti na onu stranu na kojoj je namaz. Ili oni koji su ubeđeni da toalet-papira nikad ne bude kad je najveća frka. Ili pak oni koji kažu da će papir (dokument) koji tražimo uvek biti u poslednjoj fascikli/kutiji... Ne čini li vam se da je apsolutna većina ljudi upravo verujućih u okviru ove „religije“?!

Edvardov savremenik, irski doktor teologije i filozofije Džozef Marfi (1898-1981), za teren je upravo izabrao – podsvest. Njegov bestseler „Moć podsvesti“ prodat u milionima primeraka širom sveta, ispričao je sasvim drugačiju priču. Koja u pojednostavljenom tumačenju glasi: „Kakve su ti misli, takav ti je i život.“

I koja objašnjava i svesne i nesvesne poruke tzv. zakona majora Edvarda, svojevrsnog osnivača moderne baksuz-filozofije. 

Probaću da vam opišem i sopstvenu viziju fantazmagoričnog susreta ove dvojice znamenitih - marfista.
Nervozni Edvard Marfi puši cigaretu za cigaretom, nastojeći da Džozefu Marfiju proda svoja inženjersko-filozofska baksuz-uverenja. Smireni Džozef ga pažljivo sluša, i nudi mu odgovore sa potpuno suprotnim predznakom, prihvatljive valjda samo onima koji veruju da se život može uzeti u sopstvene ruke. Da se na sopstveni život može i te kako uticati sopstvenim ličnim razvojem, uz pomoć čišćenja i treniranja sopstvenog uma.  

U to ime, živeli! 

GoKo.

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com