Pages

U 3 KORAKA DO EFIKASNOG RAZUMEVANJA I SREĆNIJEG ŽIVLJENJA





Korak 1. A kako vi razumete čuveno: Razumem te?

Najčešće se, pokazuje praksa, radi o razumevanju koje nas odvede u – nepromišljeno odobravanje nečega.

Jer, ako kažemo da nekog ili nešto razumemo, to istovremeno ne bi trebalo da znači i da odobravamo njegove stavove, postupke, (ne)činjenje itd.




Razumeti, što bolje i više, bez obaveze da odobravamo, ali i da osuđujemo, jedan je od svetih ciljeva ličnog razvoja. I istovremeno predstavlja put ka – ljubavi koja ima budućnost.

Korak 2. Ljubav ili vezanost? Razumeti ljubav.

Svima nam je ljubav potrebna, zar ne?! Zato se o njoj, u ovoj eri masovnih sredstava komuniciranja, govori kao nikad dosad. A da li se istovremeno dovoljno poznaje i živi njena suština?

Kako je npr. moguće da istovremeno nekog volimo i da ga mrzimo, nazivamo najpogrdnijim imenima, vređamo, zlostavljamo, ili da mu na bilo koji način namerno nanosimo bilo kakav bol? Otkud da se to naziva – ljubavlju?   

Ima autora koji tvrde da je mržnja, pazite sad (!) - ljubav drugačijim sredstvima. Ako je to ispravno, zašto onda rat ne smatramo mirom drugačijim sredstvima, ili nesnošljive bolove - ekstazom drugačijim čulima?

Zato nam, valjda, tako često i prodaju „rog za sveću“.

I baš zato bi stvari trebalo nazivati pravim imenom. Kukolj nije žito. Ona ga ugrožava. Mržnja nije ljubav. Sve što vodi patnji, što je izaziva, nije ljubav. Pa je bolje nazivati ga i doživljavati kao nekakvu iščašenu, patološku vezanost, a ne kao ljubav.

U tom duhu ljubavlju bi trebalo smatrati isključivo ono što nas raduje. Jer njoj kao takvoj stremiti, znači pružiti sebi šansu da dosegnemo najviše domete ovog uzvišenog doživljaja sveta oko sebe.  

Korak 3. Ljubav i razumevanje.

Ako načinimo prethodna dva koraka, onda će nam ovaj treći, verujte, biti nestvarno lak. Jer, ljubav bez razumevanja je kao cvet bez vode. I brzo će, kao takav, izgubiti i boju, i oblik, i miris.



Zato mu dajmo živu vodu razumevanja, i to ne štedeći je. Zato što ovom cvetu, baš kao i lotosovom npr, nijedna količina vode, pardon, razumevanja, nije prevelika... 

U to ime, živeli! 

GoKo.

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com