Pages

MAJKA I KĆERKA KAO FATALNE RIVALKE. IMA LI LEKA?




Nije lako današnjim majkama (današnjih kćerki). A bogme ni obratno, nakostrešeno dobacuju ove druge. Valjda više nego ikad, i jednoj i drugoj sukobljenoj strani iz podsvesti u svest pristiže moćni poriv rivalstva, kojem ni jedna ni druga nisu u stanju lako da odole. I šta se dešava? I šta je rešenje?


Idemo polako. U prakolevku pomenutih relacija, te opet počinjemo izrekom: „Kakva majka, takva kćerka“. Valjda je niste shvatili bukvalno? Da su njih dve iste? Naročito kad kćerka prepozna sebe u majci. Ili obratno. Tek tada nisu ni slične, niti im to pada na pamet. Ona i ja?! Bože sačuvaj!!!

Džaba što popularna psihologija na sav glas trubi da nam kod onog drugoga ponajviše smeta upravo to sa čim kod sebe ne umemo ili nećemo da izađemo na kraj. Ma hajte, molim vas. Ko još veruje svim tim palamu....e, njima!

I opet pogled na „Kakva majka, takva kćerka“. Kako vam to zvuči?

Ako ste direktni akteri te relacije, a pritom je ona uravnotežena, pretpostavljam, divno. Ako ste indirektni akteri, a ona je opet takva da „teku med i mleko“, opet divno. Ali ako ona nije uravnotežena, nego naprotiv, ako je pretvorena u prostor stalnih sukoba i svađa, s njom ne da se nećete složiti, nego ćete sve (u)činiti da je zakamuflirate.

A možemo li zakamuflirati ono što nagriza naš kapacitet za život? Možemo li sakriti ono što nam se vidi na licu? U očima? Da li je pametno kamuflirati ono što opterećuje i naš um, i naše srce?

Iskreno verujem da ćete i ako ne odgovorite sa „NE“, otići u toalet da se ispovraćate, uzeti maramicu da se isplačete, ili ćete dodati još jednu kocku leda na svoje srce da probate da ga ohladite...

A dešava se sve veći raskol. Između one dve koje će se drugima neretko jadati: „Ma volim ja nju, ali ne mogu da dozvolim da...“ Ah, to fatalno rivalstvo!

Savremenoj majci zaista nije lako. A kao da je nama bilo lakše, kao da čujem njihove majke. Možda i nije, ali vi, oprostite, niste tema ove priče, umirujem ih. Ili zapravo jeste, izvinjavam se. Ali i ako jeste, sačekajte još samo malo, pa vidite ima li i za vas nekih uvida.

I zašto, dakle, današnjoj majci nije lako? Pa, osim onim majkama kojima su janičari i sl. otimali decu iz naručja, npr. majkama robinjama koje su videle i doživele nešto slično, danas se, masovno kao nikad otad, dešava otimačina dece od roditelja, na najperfidniji dosad viđeni način. Dakle, ne fizička, nego mentalna, emotivna, duhovna... Kroz različite vidove programiranja svesti, pa i kroz priču o pravima moderne dece u odnosu na sopstvene (staromodne) roditelje.

Da ne pominjemo sve frekventnije primere iz sudske prakse koji ovoj pojavi daju sve veći legitimitet, vrednije je konstatovati kako se u sveopštoj zbrci zaboravilo na ono što je mnogo lekovitije od sudske pravde, a zove se – ljubav.

O ljubavi majke i kćerke je reč. Onoj koja je oslonjena na razumevanje drugoga, bez obzira da li se s njim/njome slagali ili ne. Na pružanje podrške i onda kada to nije baš naš izbor. Na strpljenje da se nestrpljivom pokaže primerom koliko je ono spasonosno. Itd. itr.

Da, drage majke, kćerke, bake, ovo jeste i duboka i široka tema, ali smo je makar lepo načeli. Te možemo da krenemo u proces promena. Polako i strpljivo, održivim razvojem. Za početak, da znate...

...drage (današnje) majke, a naročito one koje čitate ove redove, podržavam vas u svakom vašem nastojanju da uložite dodatni trud u razumevanje svojih kćerki. A posebno onih koje su u čuvenoj fazi: čas mi je hladno, čas mi je vruće. Ponoviću: posebno tada!!! Njima, ali i vama, preko je potrebna takva ljubav.

Drage (savremene) kćerke, a naročito one koje ste izdržale do ovog pasusa, dajem vam punu podršku da izdržite i u ostvarenju pune ljubavi prema sebi, koja je nemoguća bez ljubavi prema majci, onakvoj kakva ona jeste. Bez suvišnih: ali... Njima, ali i vama, lekovito je nužna takva vaša ljubav.

A kako do toga? Pa, kroz lični razvoj, korak po korak, nema nam druge.

U to ime,
Živeli! 
..........

GoKo

trener@umpasrce.com

Нема коментара:

Постави коментар

Voleo bih da pročitam i vaše cenjene komentare na ovu temu. Možete da ih podelite javno, u prostoru za komentare ispod teksta ili na email trener@umpasrce.com